IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook навлиза в опасни води с Libra

В най-лошия случай светът може да осъмне с доминирана от социалната мрежа моно-банка

10:32 | 03.07.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на миналия месец Английската централна банка (АЦБ) оповести резултатите от независимо проучване за бъдещето на финансите. Сякаш за да докаже важността на тези въпроси Facebook и 27 партньори обявиха план за глобална дигитална валута, наречена Libra, и съпътстващата я платежна система, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Как да оценим значимостта, перспективите и рисковете на това начинание? Как трябва да реагират регулаторите? Отговорът е: предпазливо. Информационната революция, сега усилена от изкуствения интелект, със сигурност ще направи революция във финансите. Тя предлага огромни потенциални ползи под формата на по-бързи и по-евтини разплащания, по-добри финансови услуги и по-качествен риск мениджмънт.

Вече виждаме отчетлив спад в използването на кеш и експлозивен растеж на дигиталните плащания. В Китай революцията в платежната технология, водена от Alipay (сега част от Ant Financial), е изключителна. Facebook се опитва да създаде конкурент. Отбележете, че САЩ следват Китай.

Финансите обаче също са критично важна инфраструктура. Едно финансово сътресение вероятно ще породи огромна икономическа криза. Неправилно разбраните иновации често са проводник на такива бедствия. Следователно е жизненоважно да сме сигурни, че последиците от големи иновации, като Libra, са добре разбирани.

Марк Карни, управителят на АЦБ, заяви миналата седмица, че централната банка „подхожда към Libra с отворен ум, но не и с отворени обятия”.

Умът обаче не може да е напълно отворен. Първият въпрос е може ли да се доверим на компанията, стояща зад тази толкова чувствителна иновация. Facebook бе крайно безотговорна по отношение на въздействието си върху нашите демокрации. Очевидно, не може да й се доверим относно платежните ни системи.

Facebook има отговор – компанията ще има само един глас в асоциацията Libra, която ще има независимо управление, разположено в Женева. Целта е да се наберат сто членове до пускането на валутата през 2020 г. Изглежда обаче вероятно Facebook да владее техническото развитие на Libra. Това несъмнено ще й даде доминиращо влияние.

Рандъл Куорълс, председател на Борда за финансова стабилност, е прав да заяви на лидерите от Г-20, които се срещат тази седмица в Япония, че „по-широкото използване на нови видове крипто активи за разплащания на дребно ще оправдае по-строгия контрол от властите, за да гарантира, че те са обект на високи стандарти за регулация”.

Така че извън съмненията относно спонсора, една нова глобална платежна система трябва да бъде оценена за техническата си стабилност, влиянието върху монетарната и финансовата системи (не само в развиващите се страни) и отвореността си за измамници, престъпници и терористи. Ако начинанието успее, възникват и важни въпроси за концентрацията на сила.

 

Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 1
ABBA
преди 4 години
"Кога ли ще го плеснат през ръчиците тоя Цукърбърг... нещо много си е повярвал... не е редно да се бърка в работата на батковците така нагло :) "Ако батковците са ти дали основният капитал, всичко си идва на мястото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
Kikaha2
преди 4 години
от либеници - злато... вековната мечта на Алхимика......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
Jorkata
преди 4 години
Кога ли ще го плеснат през ръчиците тоя Цукърбърг... нещо много си е повярвал... не е редно да се бърка в работата на батковците така нагло :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 4 години
само не рязбирам защо наричате тази ваучерна система - валута ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
В най-лошия случай светът може да осъмне с доминирана от социалната мрежа моно-банка------------------------------------------да ама кат гледам май света ше осъмне без фейссбокклук, натам върат нешата ми се струва, глобалягите да то лаппат и да се потапят с техноте тъпотии .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
Sokratus
преди 4 години
Опасните води са за нас! За тях ще са печалбите.Зукънбург първо ще направи платежна система, после валута, след това банка и накрая резервна банка!Потенциалът му да го извърши е огромен, да му мислят малките играчи и малките страни с малките валути!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Напечатаха планини пари без покритие.Поне на б'алъците кинтите треа да се приберат,що цунамито ше руши небостъргачи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
scott
преди 4 години
смех!Сичкото това, с криптото е, за да може да си откраднеш пари от масата както си поискаш и когато си поискаш.Либрата щела това, щела онова......обаче, ако и когато подготви удар и твоите пари са цел - нема измъкване. ше ти ги зема както си поиска и без да се усетиш. То затва е и целата реклама на блокчейнът и криптото. Обир и обраниа е безсилен да противодейства. айде сичкина либрата! За банкстерите не ми е жал. да си го получат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още