IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на къщи и парцели около София продължава да расте

В Пловдив брокери отчитат лек спад на активността на пазара на имоти през първото тримесечие

08:45 | 28.04.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Pixabay</em></p>

Снимки: Pixabay

Все повече се засилва интересът към къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София, сочат наблюденията на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate. Средствата, които са готови да дадат купувачите, са в широк диапазон и варират от 90 хил. до 300 хил. евро в зависимост от района и състоянието на къщата.

Предпочитани при търсенето на такива имоти са кварталите "Драгалевци" и "Симеоново", а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др.

Цените на парцелите също варират в широки граници от 50 хил. до 100 хил. евро в населените места около София, а в самата столица са и значително по-високи.

И през първото тримесечие на 2022 г. се запазва тенденцията търсенето на жилищни имоти в столицата да надвишава предлагането, се посочва в анализ на агенцията.

Най-търсени през тримесечието, както и през предходното, са тристайните апартаменти, следвани от двустайните жилища. Запазва се тенденцията за интерес към покупка на имот „на зелено“ поради добрите ценови условия и разсрочените, гъвкави схеми на плащане.

По данни на агенцията сделките за двустайни апартаменти се случват на нива от 85 хил. до 125 хил. евро, като цената може да варира в зависимост от състоянието на имота и от това дали има включено паркомясто. Сделки с тристайни апартаменти се сключват на цени от 120 хил. до 180 хил. евро, като този диапазон може да бъде и много по-голям поради различни фактори.

Най-силно е търсенето в кварталите "Малинова долина", "Лозенец", "Хиподрума", "Красно село", Център. Засилен интерес се наблюдава към кварталите "Сухата река", "Надежда 1" и "Надежда 2", "Люлин 2", "Люлин 8" и "Люлин 9".

През първото тримесечие на 2022 г. остава най-силно предлагането на апартаменти. Преобладаващи са монолитните жилища, като най-голям дял заемат тези ново строителство в етап на строеж. Наблюдава се засилено строителство в западната част на столицата, в квартали като "Левски", "Хаджи Димитър", "Сухата река". Жилищата в тези райони се предлагат на цени от 1000 до 1500 евро на кв. м според етапа на строителство. Брокерите очакват цените в тези квартали да нараснат още поради започнатото строителство на нови метростанции от третия лъч на софийското метро в района.

По данни на агенцията най-активно е предлагането в "Малинова долина" (от 1300-1350 евро/кв. м), Студентски град (от 1350-1400 евро/кв. м), "Кръстова вада" (от 1400-1500 евро/кв. м).

Пловдив

Активността на пазара на недвижими имоти в Пловдив през първото тримесечие на 2022 г. отбелязва лек спад, но като цяло нивата се запазват като тези от края на изминалата 2021 г. Във втория по големина град в България вписаните сделки намаляват с 3% спрямо първото тримесечие на миналата година.

През същия период на миналата година отчетеният ръст в сделките е достигнал 34%. Най-търсени отново са двустайни апартаменти, като цените варират между 80 хил. и 110 хил. евро. Цените на тристайните апартаменти са между 90 хил. и 130 хил. евро. Изключително силно е търсенето на имоти в центъра и около него, но предлагането там е много ограничено.

Най-активно е предлагането в районите "Христо Смирненски" (900 – 1400 евро/кв.м), Парк „Отдих и култура" (950– 1400 евро/кв.м), Кючук Париж, Остромила, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 800 – 1000 евро/кв.м и от 1110 до 1150 евро/кв.м като завършени.

И в Пловдив се забелязва известен интерес към къщи и парцели за къщи в близост до околностите на града. Предпочитани са селата Труд, Марково, Войводиново, Царацово, Радиново, Белащица и други, като там имотите (ново строителство) се предлагат на цени от 850 до 1140 евро/кв.м.

Ваканционни имоти

При пазара на ваканционни имоти в последно време се забелязва положителна тенденция на все повече български граждани, които инвестират парите си в жилище в морските или планинските курорти. Отчита се високо търсене на такива имоти с цел покупка за втори дом.

Сделките в Несебър за първото тримесечие на тази година са над два пъти повече от миналата година – 1438 при 700 за същия период на миналата година, като се има предвид, че през 2021 г. те бяха със 100% повече от тези през 2020 г.

В последните години цените на имотите по българските курорти са сравнително ниски и това дава възможност на хора, които имат не дотам големи спестявания, да могат да ги вложат в жилище.

Към момента по Южното Черноморие средната цена на апартамент е 45 хил. евро, като се очертава плавно поскъпване. Сходна е ситуацията в планинските курорти, въпреки че те не са толкова популярни, колкото морските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 0
Yanis83
преди 1 година
В софийските квартали с най-голямо търсене попада Люлин2. Госпожицата със статииката,вие в Луй-лин2 стъпвала ли сте въобще. Точно в Люлин 2 три огромни мастодонта,пълно извращение като архитектура,качество на материали и изпълнение. Строителите им фалираха групово през 2009та. След това изкупени от едни свързани дружества от банките на 300-350 евро квадрата,същите в периода 2018-2021 бяха разпродадени на над 1000 евро квадрата.Едни балами се сдобиха с кимизарници,а едни тарикати прибраха кеша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Обръщам се официално към Инвестор с молба да бъде прекратено публукуването на прогнози за пазара на недвижими имоти от агенции,брокери ,строители,банки дори -все участници които имат само и единствено интерес да поскъпват жилищата и да бъдат въвличани хората с ипотечни заеми с огромни обеми като дълг .Сами виждате че публикувате анализ на Арко Риъл Естейт -агенция която въпреки реномето си участва в продажби на скъпи имоти ,които в последствие се оказват обект на ИЗМАМА и завлечени клиенти с много,много пари !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Все повече банки и експерти очакват ЕЦБ да вдигне лихвата през юлиИскането на Лагард за "плавно" справяне с високата инфлация може и да не се изпълниВсе повече експерти и финансови институции очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши основния лихвен процент през юли. Това се случва, след като президентът на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди няколко пъти, че Европа се нуждае от по-плавен подход спрямо борбата с инфлацията спрямо Федералния резерв на САЩ, съобщава Financial Times.Освен все повечето членове на управителния съвет на ЕЦБ, които се застъпват за увеличаване на лихвения процент, тежест към очакванията добавя и отказът на Лагард да постави американската и европейска икономика на едно ниво. Това е и причината банки като JPMorgan Chase и Goldman Sachs вече да предвиждат повишаването на цената на заемите още през юли.***.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2022/04/28/4340779_vse_poveche_banki_i_eksperti_ochakvat_ecb_da_vdigne/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Ето и линк към цялата схема в която участва и прословутата агенция Арко Риъл Естейт която дава наклон за цените и пазара на недвижими имоти .Не купувайте нищо от тях на зелено !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Така и така продължавате да качвате статии с участието на агенции за недвижими имоти ,които само пропагандират ръст на цените ,защо не пишете за десетките завлечени купувачи на зелено с участието в продажбите на Арко Риъл Естейт и Джи Ейч Инженеринг Груп ООД-сградата на улица Синанишко езеро 23 в София ?Схемата и измамата е с днешна дата от последните няколко години -започват строежа Арко Риъл Естейт спечелва купувачи с това че уж е реномирана агенция и по някое време се разграничава от Джи Ейч Инженеринг Груп ООД и съветват хората да си търсят правата.В началото на 2022 година, като че ли всички мъки са към своя край. Строителството приближава заветния АКТ 15. Според предварителните договори на мнозина от клиентите, това е моментът за нотариално изповядване на сделките.Точно тогава упорито сред работниците започва да се коментира, че съдружник прави огледи с брокери и препродава имоти в сградата. А за всички имоти се знае, че има сключени предварителни договори още от самото начало.На въпроси, зададени от вложителите към отговорния брокер в Арко риъл естейт Виля Вълкова и към юристконсулта на агенцията и пълномощник по предварителните договори на инвеститорите с техните клиенти Боряна Савова, двете дами отговарят, че всичко е наред и проблеми няма.Спрете да качвате статии с прогнози за цените от тези които са пряко заинтересовани да ги надуват като същевременно и влизат в схеми със строители .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още