Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

2018 година - предизвикателството изчерпване на работната сила

Въпреки някои положителни тенденции ключовите проблеми сковават трудовия пазар у нас

2018 година - предизвикателството изчерпване на работната сила

Снимка: Pixabay

2018 г. отмина. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2018 г."

Изминалата 2018 година приключва с добри резултати за пазара на труда по подобие на предходната - висока заетост и рекордно ниска безработица, трудовите доходи продължават да нарастват с очакваните темпове. Недостигът на работна ръка за определени икономически сектори и бизнеси остава основният дефицит.

Повечето от предизвикателствата на трудовия пазар от предишната година, продължиха и през 2018-та. Липсата на качествена работна сила и нарастващото несъответствие в търсените и предлаганите умения продължи да тежи на трудовия пазар в България.

На практика 2018 година не реши нито едно от старите предизвикателства на пазара на труда и очакванията са те да се пренесат и към следващата година. Наред с това квалификацията и уменията на работната сила все още не са адресирани адекватно и неизбежно натискът на трудовия пазар ще продължи. 

Още по темата

Въпреки това 2018 година отбеляза и положителен знак за пазара на труда – рекордно ниска безработица (5% през третото тримесечие на 2018 г.), открити нови работни места и по-високи доходи (средно с около 10%). Положителни тенденции са налице, но очакваното забавяне на българската и на европейските икономики ще постави под натиск и без това нестабилната бизнес среда и конкурентоспособността на бизнеса у нас.

Изминалата година записа един основен проблем за трудовия пазар – този с недостига на работна ръка и умения у работната сила. Нарастващото несъответствие между търсенето на работна сила и наличните ресурси предизвиква бизнеса към „внос“ на работна ръка, някои фирми дори обмислят експанзия в чужбина заради невъзможността да открие точните специалисти. В същото време доклад посочи, че в България няма недостиг на кадри, работната сила е напълно достатъчна за удовлетворяване на нуждите на пазара на труда, а широко афишираната от работодателите теза за криза с кадрите е преекспонирана.

За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, посочва се в доклада. Българските работници продължават да напускат страната, което донякъде е и причината за официалното намаление на броя на безработните.

Пазарът на труда у нас се задъхва заради нарастващото несъответствие в уменията и възможностите на работната сила и нуждите на икономиката. И въпреки че има политики, които частично правят опит за промяна, проблемът с качеството на работната сила ескалира, но не е адекватно адресиран, смятат икономисти и финансисти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

2
 
24
 
9
V.At. до: V.At.
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Да добавя. Те са учили в Германия на собствена издръжка и са останали там когато България нямаше нужда от тях. А това, че сега има нужда от висококвалифицирани кадри може да е ден до пладне. Идва криза и отново безработица, преобладаващо ромско население, да не изброявам по-нататък. А Вие предлагате само насилствен метод. Остава и да вкараме роднините в концлагер.
4
 
18
 
8
ABBA до: s3
преди 3 месеца
Ако вие ГРОБ-арите паднете от власт, не те виждам на нормалният пазар на труда,.....
2
 
31
 
7
V.At. до: s3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Излизате от грешната презумция, че това са хора на нископлатени позиции. Познавам много млади хора, които са на високи позиции в Германия и все още са запазили българския паспорт. Вашето предложение просто ще ги откаже от българския паспорт. България има нужда от тях, а те дали ще предпочетат да се върнат в заплашващата ги родина или ще останат да работят за къде по-добра заплата е спорен избор.
1
 
26
 
6
zelka007 до: s3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
пише се образ-О-вание ... и второ това с крепостничеството е било валидно преди около 200-300 години ...
1
 
29
 
5
ratten до: s3
преди 3 месеца
"...Предизвикателство е, затова трябва и да му се намери решение. Има много варианти за решение на проблема, например да се подобри образУванието на хората."

ти си част от голямото предизвикателство.

Още от Анализи
ИПИ: Агенцията, за която времето е спряло