Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Целта за инфлацията създава главоболия на Фед

Ниската инфлация и ниският растеж заедно означават, че лихвените проценти също са ниски и това ограбва „боеприпасите“ на Фед

Целта за инфлацията създава главоболия на Фед

Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Bloomberg

Федералният резерв няма да приключи годишния преглед на политическата си рамка в продължение на месеци, но някои служители вече започват да се съмняват в подхода за постигане на желаната от централната банка инфлация, информира Bloomberg.

Броят на централните банкери, прогнозиращи инфлация над целта за три години, се повиши до седем през декември. Налице е също забележима промяна в начина, по който някои от членовете, които обикновено са имали по-малка толерантност към инфлацията, сега говорят за това, призовавайки да се даде време на ускорението на цените да достигне и дори надвиши целта.

„Това е цялостна промяна“, заяви Джулия Коронадо, президент на MacroPolicy Perspectives LLC. „Със сигурност смятам, че искат това да се разглежда като значителна промяна, защото тогава ще се променят и възприятията на хората“ за това какво могат да очакват от централните банкери. Но наскоро управителят на клона на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс каза: „Очакванията зависят от дела, а не само от думи“.

Продължаващият рамков преглед се мотивира от изненадващо ниската инфлация. Въпреки че безработицата надхвърля 4% през по-голямата част от последните две години, инфлацията оставаше под 1,5% през почти цялата 2019 година.

Още по темата

Фед слуша“

В действителност, в поредица от събития „Фед слуша“ през 2019 г. американските централни банкери чуха силно и ясно, че повечето хора по-скоро харесват идеята за известни повишения на цените.

Ниската инфлация и ниският растеж заедно означават, че лихвените проценти също са ниски и това ограбва „боеприпасите“ на Фед. В момента сконтовият лихвен процент на Фед е около 1,5%. След Втората световна война централната банка реагира на проблемите в икономиката, като понижи основните си лихви с около 5 процентни пункта. Така според икономистите Фед вероятно ще достигне нулева лихва, преди да може да осигури достатъчно „гориво“ за икономиката.

Ето защо през 2019 г. от институцията започнаха стратегически преглед, който да определи дали настоящите цели и инструменти се нуждаят от обновяване. Управителят Джером Пауъл казва, че очаква прегледът да приключи в средата на годината. Малцина обаче очакват радикална промяна.

Прогнозите за инфлацията

Главният икономист на JPMorgan Chase & Co., Майкъл Фероли, е сред онези, които прогнозират, че Фед ще приеме нещо неясно и подкрепя идеята да се остави инфлацията да достигне 2% без да бъде обвързана с бъдещите действия на Фед.

Но неотдавнашният набор от прогнози за ръстът на цените от страна на Фед предполага, че някои служители очакват ускорението на инфлацията да се задържи над целевите нива в следващите две или три години. Не е необичайно някои служители да прогнозират инфлация извън целта, но появата на седем служители, които прогнозират превишаване през 2022 г., привлича вниманието.

А какво казват членовете на Фед

Друг ключов момент настъпи на 18-и декември, когато Уилямс предостави определението си за „симетричната“ цел на Фед от 2%.

„Наистина смятам, че ние се движим средно около 2-процентова инфлация - понякога малко по-нагоре, понякога надолу, и това е, което означава думата симетрично според мен“, каза той.

„Знам, че бях прекалено оптимистична по отношение на инфлацията“, заяви управителя на клона на Фед в Кливланд Лорета Местър.

Колегата й от бостънския Фед Ерик Розенгрен, от една страна, вече изразява притеснение от инфлационните рискове.

„Ще има хор от гласове, които ще окажат известен натиск върху тях, за да направят поне нещо през 2021 г.“, казва Майкъл Гапен, главен икономист в Barclays Plc в Ню Йорк. И все пак той вярва, че този път политиците ще се въздържат да действат твърде рано. „Мисля, че ще успеят да го направят“, заяви Гапен.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
6
 
5
khao до: mick
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
и аз винаги съм се чудел зщо не правят така, много по логично е, като обяснението ми е само едно ... но няма да го споделя! :)
7
 
21
 
4
pinoccio до: mick
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Няма как да се раздават пари на хората, такава система още не се е появила. Такива пари раздава само Робин Худ, но дори и той не ги печата, а ги граби от богатите - преразпределя ги. Банковата система е входът за тези пари, те не са за банкерите, а за бизнеса. Но бизнесът нещо го е закъсал и не ги ползва по предназначение, ами си играе на борсата и си изкупува собствените акции. Борсата не създава растеж, борсата създава шум в системата. Борсата е приютила дериватен и девизен пазар, надвишаващ десетки пъти СБП. Там потъват парите и от време на бреме някой се присети да произведе едни тротинетки, например. Зелени, лайм. Мохито икономика.
11
 
7
 
3
преди 7 месеца
Ф Е Д нямат основание за притеснение Американската икономика е много близко до инфлация от 2 % Даже по висока
4
 
30
 
2
Боян до: mick
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ако искаха инфлация, повярвай ми с лекота могат да я постигнат. Всичко е да си приказваме глупости за някакви си цели, та уж печатаме пари за да се борим с дефлацията, а истината е че печатаме пари за да даваме на банките които да купуват дълговете на правителството, просто защото няма кой друг до ги купува.
1
 
24
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Вместо да дават пари на банките, да бяха ги раздали на всеки американец по да речем. Веднага щеше да има инфлация и всички щяха да са щастливи, а не само банкерите. Даже с много по-малко пари всичко щеше да се получи.

Още от Анализи
Германският централен банкер е скептичен за е-еврото