IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облигациите продължават да са риск за акциите и през тази седмица

Икономическите данни, които ще се публикуват през следващите дни, едва ли ще смутят твърде много инвеститорите

08:14 | 22.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И през тази седмица биковете и мечките ще влязат в лют спор. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

И през тази седмица биковете и мечките ще влязат в лют спор. Снимка:  Alex Kraus/Bloomberg

Ще падне ли рекордът от 15 000 пункта на Dax през следващите няколко дни? Инвеститорите се питат и това, след като водещият германски индекс добави почти 1500 пункта или единадесет процента към стойността си от края на януари. Рекорди след рекорди се заредиха през последните седмици. През последните девет търговски дни германският водещ индекс постави нови върхове - настоящият е на ниво от 14 804 пункта.

В края на седмицата Dax обаче отстъпи леко. В петък той загуби почти един процент до 14 621 пункта. Някои инвеститори възприеха отново значителния ръст заразените с коронавирус в Германия като възможност да си приберат печалбите.

Независимо от това стратезите предполагат, че новините за разпространението на коронавируса няма да натоварят трайно пазарите, въпреки че затягането на мерките е по-вероятно от отпускането им – решението за Германия ще се вземе на срещата на върха на федералните провинции в понеделник.

Мартин Люк, главен инвестиционен стратег в Blackrock, смята: „Капиталовите инвеститори са в основата си прави, когато не обръщат сериозно внимание на третата вълна“. 

Причината: Подобно на много икономисти, Люк предполага, че икономиката ще продължи да се възстановява и че секторът на услугите, който досега бе разнебитен, ще се възстанови през втората половина на годината. Подновеното одобрение на употребата на ваксината на AstraZeneca също дава надежда, че няма да има твърде дълго забавяне на ваксинациите срещу коронавируса.

Във всеки случай икономическите данни, които ще се публикуват през тази седмица, едва ли ще смутят инвеститорите. Във вторник изследователската компания Markit ще публикува индексите на мениджърите по  покупки за еврозоната, в четвъртък ще се появи индексът на потребителското доверие на GfK за Германия. В петък ще бъде публикуван германския индекс за бизнес климата на Ifo.

Икономистите очакват и двата индекса да бъдат на малко по-високи нива, тъй като през март бе осъществено първото облекчаване на блокиранияата, които са в сила от ноември. Подобна е ситуацията и при индексите на мениджърите по покупки, които ще дойдат във вторник за различни европейски държави и еврозоната като цяло.

Ето защо Dax вече може да се насочи към 15 000 пункта през тази седмица. До там липсват само малко повече от два процента и половина. Dax се възползва и от факта, че инвеститорите отдавна се фокусират върху циклични акции, т.е. зависими от икономиките компании, с надеждата за подем на стопанствата.

Именно тези компании са силно представени в Dax, в лицето на автомобилните и химическите концерни. „Тенденцията към цикличните акции може да продължи известно време“, казват акционерите от Landesbank Baden-Württemberg (LBBW). Стратезите на LBBW обаче също подчертават, че с оглед на „повишените нива на оценка“ ще бъде по-трудно да се постигнат допълнителни значителни ръстове за широките индекси.

Поглед върху прогнозите на банките потвърждава това предположение. LBBW се придържа към целта си от 14 500 пункта за Dax до края на годината. DZ Bank също не вижда причина да увеличи прогнозата си за Dax в края на годината от 15 000 пункта, дори ако индексът се доближи до тази оценка.

Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още