Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Америка „изяжда“ бъдещето на своите деца

Прибързаните решения на Доналд Тръмп да рестартира икономиката изпратиха САЩ в дълбоката пропаст на безсилието

Америка „изяжда“ бъдещето на своите деца

Снимка: Amir Hamja/Bloomberg

Когато учените и експертите предупреждаваха Вашингтон да не бърза да разхлабва ограничителните мерки срещу коронавируса, Доналд Тръмп се улови за икономиката като удавник за спасителна сламка преди президентските избори и избра брутния вътрешен продукт на САЩ пред здравето на хората.

Други държави задържаха колкото бе необходимо блокировките, за да намалят значително дневния ръст на инфекциите, достигайки много по-ниски нива на новозаразени от тези в САЩ. Смъртността в Европа е значително по-ниска от тази в Америка, като много европейки страни вече обмислят отварянето на училищата, пише Пол Круман за New York Times.

Опитът на северозападните щати, първият голям епицентър на пандемията в САЩ, показва, че и тук може да бъде постигнато нещо подобно. Смъртността в Ню Йорк е далеч по-ниска от някои южни щати, въпреки че все още е по-висока, отколкото в Европа. В събота, за първи път от март, Ню Йорк съобщи, че не е регистрирал нито един смъртен случай от COVID-19.

Дали по-дългите блокировки могат да бъдат икономически устойчиви? Да. 

Още по темата

Вярно е, че строгите изисквания за социално дистанциране доведоха до високи нива на безработица и навредиха на много предприятия. Но дори Америка с помощта на своята разнебитена мрежа за социална сигурност успя да осигури достатъчно помощ, за да предпази повечето граждани от сериозни затруднения.

Благодарение до голяма степен на разширения мащаб на обезщетенията при безработица, бедността не се увеличи при спирането на икономиката.

Да, спешното подпомагане струва много пари, но САЩ могат да си го позволят: Федералното правителство взема назаем огромни суми, но лихвените проценти останават близо до исторически ниските нива.

Блокировките намалиха брутния вътрешен продукт на страната с малко над 10%. По време на Втората световна война Америка пренасочва над 30 процента от БВП за отбрана, в продължение на повече от три години. Защо да не може да поеме много по-малки разходи за няколко месеца?

Така че правенето на това, което е необходимо, за да се овладее коронавируса, би било неприятно, но все пак напълно възможно.

Но това не беше пътят, който САЩ поеха. Вместо това много щати не само се втурнаха да отварят отново икономиките си, но го направиха по глупав начин. Вместо да бъдат третирани като евтин и ефективен начин за борба със заразата, маските за лице се превърнаха в поле на културна война. Дейностите, които представляват очевиден риск за подхранване на пандемията, останаха извън обществения фокус. Разрешиха се големи събирания, баровете отново отвориха врати.

И цената на тези действия се простира отвъд хилядите американци, чиито животи ще бъдат изгубени в пандемията. Повторното отваряне на американската икономика застрашава нещо, което, за разлика от заведенията и партитата, не може да бъде спряно, без да се нанесат дълготрайни щети: образованието в училищните заведения, където се осъществява директно взаимодействие между учениците и преподавателите.

Някои дейности отчитат подобряване на активността при дистанционната работа. Образованието не е една от тези дейности. Пред очите ни се случва нещо, за което вече подозирахме - за много, може би за повечето ученици, няма заместител на това да бъдат в класната стая.

Но стаи, пълни с ученици, се възприемат като потенциални вирусни инкубатори. Други страни успяха да отворят отново училищата сравнително безопасно - но те направиха това с след по-ниски нива на заразяване, отколкото в момента преобладават в Америка, и с подходящо тестване, което все още няма в много щати.

САЩ се изправят пред една ужасна (и излишна) дилема. Ако отново отвори училищата, Америка рискува тотално да изпусне пандемията извън контрол. Ако не го направи, страната ще възпрепятства развитието на милиони американски студенти и ученици, нанасяйки дълготрайни щети върху живота и кариерата им.

И причината САЩ да се намират в тази позиция, е политиката на администрацията на президента Доналд Тръмп, който прибърза с рестарта, създавайки риска Америка да изяде бъдещето на своите деца.

Сега какво? Към този момент вероятно има толкова заразени американци, колкото през март. Така че това, което трябва да се направи, е да се признае, че е направена грешка и този път да се послушат експертите. За съжаление, вече е късно да се избегне прекъсване на образованието, но колкото по-рано САЩ променят курса на политиката, толкова по-скоро ще могат да възстановят нормалния живот на обществото.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
2
 
10
ing5rov до: george353
преди 10 месеца
Еми то Инвестора не се различава твърде от талавизията ...видиотяването на читателя е първа грижа ...
1
 
2
 
9
ing5rov до: Solar Power
преди 10 месеца
"...и който не се пази пак да гушне букета ..."Пазиш , не пазиш , като ти дойде повиквателната и без букет ше пътуваш ...
1
 
2
 
8
преди 10 месеца
Пуркооо , не плачи Америка , ами пиши у нас кво бъдеще чака децата ... колкото ги има де ...
1
 
1
 
7
george353 до: vzhekoff
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Няма нищо странно. Блумбърг Ти Ви България е собственост на Инвестора и е част от международната група канали на Bloomberg. От там идва и влиянието в посока анти Тръмп, Русия, и Китай.
2
 
3
 
6
serafima до: Стоян Петров
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Както не могат да обяснят и на пожарникаря-охранител Борисов, нито на Гешев, че тук не му е бащиния, където да раздава евтини лозунги и нелогична избирателна политика. При това Тръмп е поне преуспял бизнесмен.Хайде да си гледаме дворчето и не изпадаме в комплексите на колониалните народи?

Още от Анализи
Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите