IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детската игра на шах на Тереза Мей

Фигурите се движат само натам, накъдето им позволяват правилата, а британският премиер трябва да научи това, коментира Bloomberg

17:49 | 28.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато започна да се учи да играе шах, по-малката ми дъщеря беше ужасена, че фигурите не могат да се местят там, където тя искаше да бъдат. Тя все още в голяма степен игнорира ходовете на опонента си, смятайки, че само нейните са важни, за да победи. От две години насам британският премиер Тереза Мей се държи по същия начин, пише в свой анализ за Bloomberg Леонид Бершидски.

Ето защо в Мей не трябваше да се изненадва, когато главният преговарящ за Brexit Мишел Барние разби последния ѝ план за бъдещите връзки между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания, за който тя изразходва голяма част от политическия си капитал.

Освен това не трябваше да е изненадана, че усилията да получи различна реакция от отделните лидери на ЕС не постигнаха нищо.

“ЕС не може - и няма - да делегира прилагането на митническата му политика и правила, ДДС и събиране на акцизи, на страна, която не е членка, която няма да бъде обект на структурите за управление на ЕС”, заяви Барние в Лондон. “Всяко митническо споразумение или митнически съюз, а аз винаги съм казвал, че ЕС е отворен за митнически съюз, трябва да уважава този принцип”.

Това, че Великобритания ще приложи митническите правила и задължения, беше ключово предложение в документите, които правителството на Мей публикува този месец. Тези документи, които имат за цел да доведат до безпроблемна търговия с ЕС, без страната да е част от някоя от съществуващите структури на блока, е плод на болезнен компромис в правителството и партията на Мей, а ключови министри подадоха оставки заради предложенията, които съдържа. За хора като тях документът не гарантира достатъчно независимост на Обединеното кралство.

За Барние обаче това е същата стара игра, която Великобритания се опитва да играе от 2016 г. - опитва се да запази ползите от това да бъде в най-големия търговски блок в света, без да признава юрисдикцията му или да се подчинява на неговите правила.

“Подбирането не е опция”, заяви Барние в първата си реч като преговарящ за Brexit през декември 2016 г.

“Страната няма да може да избира и да бъде участник в части от единния пазар”, повтори той на 22 март през 2017 г

“Целостта на единния пазар никога няма да бъде компрометирана при тези преговори”, потвърди той на 5 май 2017 г.

Последна актуализация: 09:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още