IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония вече не е необичайна икономика

Това се дължи отчасти на успеха на Абеномиката, но и на това, че другите развити страни все повече приличат на нея

14:30 | 24.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският министър-председател Шиндзо Абе. <em>Снимка: gettyimages</em></p>

Японският министър-председател Шиндзо Абе. Снимка: gettyimages

Често повтаряна шега сред икономистите е, че има четири вида икономика: развита, развиваща се, Аржентина и Япония. Шегата се нуждае от актуализиране: докато Аржентина все още е затънала в традиционните си проблеми, Япония вече не е толкова необичайна икономика, пише Financial Times. 

Отчасти това се дължи на успеха на Шиндзо Абе, вече най-дълго служилият японски премиер, и неговите знакови икономически реформи, известни като Абеномикс. По-песимистичното обяснение е, че другите развити страни все повече приличат на Япония. Това прави Абеномиката едновременно полезен урок и предупреждение за останалата част от богатия свят.

Второто десетилетие на века не трябва да се помни като поредното изгубено за Япония. То представляваше повратна точка за третата по големина икономика в света. Темпът на номинален растеж, който отразява промените както в размера на икономиката, така и в цените, е по-висок, откакто Абе започна реформите си. Съотношението на държавния дълг спрямо националния доход се стабилизира за първи път от десетилетия.

Абеномиката се основаваше на идеята за "трите стълба": по-високи разходи от правителството, разхлабена парична политика от Японската централна банка и пакет от структурни реформи за повишаване на дългосрочния темп на растеж на икономиката. Целта беше да се избави страната от двете десетилетия на почти стагнация и постоянна дефлация. Паричните и фискални стимули, стартирани, когато Абе стана министър-председател, изглежда сработиха бързо. Растежът е стабилен, макар и не впечатляващ.

Инфлационната цел така и не беше постигната, като растежът на цените остава упорито нисък. И все пак Япония вече не е единствена в това: европейските и американските централни банкери също се затрудняват в постигането на целите си за инфлацията. Абеномиката не може да бъде набедена за глобален феномен. Останалият свят също се бори със застаряващото население и по-ниските темпове на растеж на производителността.

Третият стълб на Абеномиката, структурната реформа, беше най-голямото разочарование. Като изключим възкресяването на Транс-Тихоокеанското партньорство и сключването на мини търговска сделка със САЩ, която предотврати по-нататъшна загуба на пазарен достъп, успехът й е смесен. Участието на жените в работна сила сега е по-високо, отколкото в САЩ, но много японки се оплакват от остра дискриминация, която ги изключва от по-високо платените работни места.

По-широката програма за дерегулация никога не бе толкова агресивна, колкото искаха инвеститорите. Реформите в корпоративното управление, пазара на труда и здравеопазването разочароваха. Но отново трябва да кажем, че Япония не е изключение: много европейски държави имаха трудности с промяната в структурите на своите икономики след финансовата криза. Здравната реформа на Барак Обама и данъчната на Доналд Тръмп досега не са постигнали обещаното.

Опитът на Абеномиката предоставя уроци за останалия свят. Първият е, че централните банки имат повече оръжия, отколкото често се смята. Японската централна банка отиде много по-далеч от подобните си в стимулирането на икономиката: тя въведе многостепенни лихвени проценти и включи акциите в програмата си за закупуване на активи. Все още е единствената голяма централна банка, която директно направлява дългосрочните лихвени проценти.

Вторият урок е най-позитивният. Въпреки че общият темп на растеж е скромен, много държави биха се гордели да постигнат японския ръст в дохода на човек. Жизненият стандарт продължава да се повишава, като страната ограничи неравенството. Когато Япония се покаже на Олимпиадата в Токио през следващата година, богатият свят ще гледа със смесица от възхищение и симпатия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
panther
преди 4 години
Икономиката на Япония е в стагнация вече 25 години. Преди това е била сериозна икономическа заплаха за... някой. След "експеримента" с Япония подобен модел беше наложен и на Европа. Според някои явно това трябва да ни радва.Ама с Китай ще е голям зор. Там "съюзническо"-окупационни празни приказки не хващат дикиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
panther
преди 4 години
Икономиката на Япония е в стагнация вече 25 години. Преди това е била сериозна икономическа заплаха за... някой. След "експеримента" с Япония подобен модел беше наложен и на Европа. Според някои явно това трябва да ни радва.Ама с Китай ще е голям зор. Там "съюзническо"-окупационни празни приказки не хващат дикиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Успех ? Тепърва Япония ще се срине под дълговата си тежест . Светът не може да се превърне в една голяма Абеномика , защото тя може да съществува само като изключение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още