IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпадналата в криза Франция попада под прожекторите

Макрон се мъчи да възроди магнетизма на En Marche, а Льо Пен става все по-предпазлива и обрана в изказванията си

16:23 | 14.01.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Френският президент Макрон по време на събитие в петък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Макрон по време на събитие в петък. Снимка: Ройтерс

Изпадналата в лека криза френска република отново е в центъра на вниманието. Тук потъналият в анкетите за популярност президент Еманюел Макрон се опитва да си възвърне силната някога динамика на своята формация En Marche. Като движение тя бе заменена от "жълтите жилетки", които междувременно се свиват до ядро, проповядващо и яростно насилие.

В понеделник президентът ще се противопостави на това с голяма инициатива за дебати в страната, придружена от програма за 10 млрд. евро. В неделя той съобщи в „писмо до гражданите“ от 2300 думи, че в рамките на тримесечните национални дебати французите ще могат да коментират всичко - от промените в околната среда, данъчното облагане, държавната реформа и гражданската демокрация: „За мен няма забранени въпроси“.

В писмото, което днес бе публикувано във френските вестници, Макрон подчертава, че започващите във вторник дебати не са "нито избори, нито референдум" и призовава в тях да участват възможно най-много хора. Президентът обещава да се вслушва в съветите и идеите на хората.

Държавният глава заявява, че предложенията на сънародниците му "ще дадат възможност за изработване на нов договор за нацията, за структуриране на дейността на правителството и парламента, а също на позициите на Франция на европейско и международно равнище". 

"Смятам да превърна заедно с вас гнева в решения", изтъква в заключителната част от писмото си Макрон.

От Наполеон Бонапарт Макрон можеше да научи една любопитна фраза: „Когато правиш глупави неща, поне трябва да са успешни".

Първият политически въпрос е как Макрон се противопоставя на яростната атака на Марин льо Пен и нейния заместител на „Националния фронт“  - „Националния сбор“, за европейските избори в края на май.

„Мисията е да победим Макрон", обяви лидерът на партията в рамките на европейски конгрес. В момента тя е изключително предпазлива и сериозна.

Но движението на "жълтите жилетки" може не само да е от полза за "Националния сбор", а и да му създаде проблеми. На първо място, една или повече избирателни листи на "жилетките" могат да разпилеят важни гласове и да доведат до победа на партията на Макрон. Съществуват и значителни разногласия между движението и Националния сбор, което може да накара "жълтите жилетки" да не подкрепят крайнодясната партия. Голяма част от участниците в протестите са аполитични и дори враждебно настроени към всякаква форма на политика, така че няма да отидат да гласуват на европейските избори на 26 май. 
 
Може би затова Льо Пен става все по-обрана в изказванията си. За разлика от другарите си от германската AfD, които настояват за разпускане на Европейския парламент и излизането на Германия от ЕС (Dexit), Льо Пен говори само за възможността да промени ЕС отвътре. Също така дори не споменава за „края на еврото“. Стратегията ѝ може да бъде възнаградена с „миграцията на консервативни избиратели“. Радикалното може би тук е само камуфлаж.

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Глупoсти, едва ли има държава която глeзи народа повече от Франция. Работят най-малко от всички европейци - 35 часова работна седмица - и практически са имунизирани срещу уволнение. Получават най-голяма част от земеделските субсидии и да не изброявам всичките им социални придобивки, заради които постоянно са в свръхдефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
Протестите са срещу политическия формат на управление. Политиците правят каквото си искат и мачкат народа. ЖЖ искат хората да имат право на глас и от тях да зависят решения. За разлика от България, във Франция хората са по-образовани и видимо будни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Ясно, че ЕС няма да е същият. Това не е завършен проект, той все още се развива. Но не искам да се развива по мaлoумните приумици на разни... добре де, няма вече да слагам епитети. А и какво общо има ЕС? Протестите във Франция не са срещу ЕС, както някои хора се опитват да ги интерпретират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
ПИЧ
преди 5 години
Но Макрончо е много за климатичните промени и е готов да натовари населението си (френския народ) , да го обложи с каквито данъци си измисли, само заради климатичните промени. Ама хич не го е еня, че Франция е една малка точка на планетата и от нея нищо не зависи - щом играчи с огломни площи - САЩ, Китай, Русия, Индия, Южна Америка, Африка , нищо не правят по въпроса, няма как френския и други ЕС народи да опъват хомота и то без резултат, заради по-големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
каквито и епитети да слагаш в края на 2019 ЕС няма да е същият-колкото и да не НИ /ВИ/ се иска....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Цивилизован дебат с тези откaчaлки? Дано да няма прекалено големи надежди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още