IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan: Финансовите инвеститори кътат 1 трлн. долара за сделки

Мега сделките с обем от над 10 милиарда евро ще се завърнат скоро, смята експерт

10:44 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jeremy Bales/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeremy Bales/Bloomberg

Той е един от малкото германци, достигнали върха в международното инвестиционно банкиране: Дирк Алберсмайер. От около 100 дни 50-годишният германец ръководи дейността по глобални сливания и придобивания (M&A) в лидера в бизнеса с капиталови пазари, голямата американска банка JP Morgan.

Старт, който едва ли би бил по-труден. Алберсмайер успя да се пригоди към новите си задачи с колегите си в Ню Йорк през първата седмица на позицията. След това обаче заради пандемията не можеше да ходи в офиса. Вместо да прави 20 полета месечно, оттогава той прави поне по десет видеоконференции на ден. Всичко изведнъж стана различно.

Това се отнася и за самия бизнес със сливания и придобивания. Все още има сделки, както показа милиардното придобиване на германската козметична компания Wella от финансовия инвеститор KKR. Но броят на трансакциите рязко намаля през последните месеци.

В самото начало на причинената от коронавируса криза сливанията и придобиванията не бяха в центъра на вниманието на много компании. Овладяването на ежедневния бизнес е много по-важно. Следователно Алберсмайер очаква с една трета по-малко трансакции през първата половина на годината в сравнение с нормална година. „В момента сме с около 28 процента под съпоставимите данни от малко под 500 млрд. долара през предходната година и имахме добър старт през януари и февруари", казва топ банкерът в първото интервю след повишението си, дадено пред Handelsblatt. Спадът вероятно ще бъде още по-голям за цялата финансова година.

Алберсмайер все още очаква мега сделките с обем от над 10 милиарда евро да се завърнат. Финансовите инвеститори „все още имат високи резерви, които надхвърлят 1 трилион долара“, казва той.

Следователно той очаква все повече поглъщания от частните фондове. Делът в целия бизнес с M&A може да нарасне значително над средното дългосрочно ниво от 25 процента, тъй като инвестиционните компании биха имали предимството да не бъдат ръководени от тримесечно мислене. Това често се случва при листнатите на борсите компании.

В момента Алберсмайер смята, че финансирането на кредити за големите придобивания е трудно. „Преди всичко, ние не виждаме дългосрочно мостово финансиране на пазара заради оставащата несигурност“. Акциите по думите му набират все по-голямо значение като „валута при поглъщанията“. Според него фактът, че държавите са по-ангажирани в сделките като спасител и законодател, прави бизнеса по-труден. Придобиването ще стане по-сложно и ще отнема много време, увеличавайки риска във времена на големи борсови волатилности, пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още