IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ѝ липсва на Германия на Меркел, за да бъде истински лидер в Европа?

За да продължи да работи, ЕС се нуждае от лидер, а в неговите рамки има само една държава, която икономически и политически е достатъчно мощна за тази роля

13:30 | 03.05.20 г. 12
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел (вляво) разговаря с премиера на Нидерландия Марк Рюте (в средата) и с австрийския канцлер Себастиан Курц (вдясно). <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел (вляво) разговаря с премиера на Нидерландия Марк Рюте (в средата) и с австрийския канцлер Себастиан Курц (вдясно). Снимка: Bloomberg

Очакваше се 2020 г. да бъде моментът, в който Германия ще покаже лидерство, тъй като страната ще поеме на 1-ви юли европредседателството, което се случва на ротационен принцип. Глобалната пандемия обаче доведе до хаос в Европейския съюз и въпреки че страните му членки настояват блока да поеме отговорност и да покаже солидарност, Берлин се бави в това отношение, пише Андреaс Клут в анализ за Bloomberg. 

Коронавирусната пандемия е трагично повторение на кризата в еврозоната от миналото десетилетие. Тогава гърците бяха най-ядосани на германците, докато сега най-разочарованите от Берлин са Италия и Испания.

Германците от своя страна отново не разбират защо останалите страни са недоволни. По време на предишната криза Германия участва в спасителните програми, което накара гражданите ѝ да се чувстват щедри. Сега германците отново помагат на ЕС да изпрати помощи на най-засегнатите от коронавируса държави. Факт е обаче, че Германия се противопостави на коронаоблигациите, точно както преди години отхвърли опцията за издаване на еврооблигации.

Това напрежение обаче е потенциална бомба, която може да се активира в европейския проект. То отразява, както недостатъците на ЕС, така и някои дефицити на германското политическо съзнание. За да продължи да работи ЕС, той се нуждае от лидер, а в неговите рамки има само една държава, която икономически и политически е достатъчно мощна, за да изиграе тази роля.

Зад това решение обаче се крие един проблем - от самото си създаване европейските институции бяха изградени така, че никоя държава, особено Германия, да не може да доминира над останалите. Така например Берлин внася 21.44% от капитала на Европейската централна банка, но има незначително по-голямо влияние в нейния Управителен съвет от Малта например. В Европейския механизъм за стабилност, спасителния фонд на ЕС, Германия има достатъчно тежест, за да блокира решенията, но не и да ги взима.

През последните шест десетилетия съвместната хегемония в ЕС беше установена от Германия и Франция до известна степен, като двете страни често бяха спрягани за “двигател” на блока. В това партньорство ролята на Париж беше да поддържа доволни държавните от Южна Европа, а Германия - членките от северния и източния регион, така че ЕС като цяло да може да продължи напред. През последните години обаче германско-френският съюз устоява все по-трудно, което отчасти се дължи на различните интереси на двете страни и твърде слабата финансова мощ на Франция, за да бъде съвместен хегемон.

За да разберете как гледа Берлин на идеята да ръководи Европа, прочетете пълната публикация на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 2
be_google
преди 3 години
Германия няма как да е лидер дари на себе си докато действат законите за де факто американска окупация. Отделно немците са и те всеки бундесланд за него си........разделението е дълбоко заложено в тази страна- имат капацитет да изнесат някой завод зда построят нещо голямо, но са дотам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
дето няма да подпише канцлеракта , налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
На Германия й липсва истински млад енергичен лидер с характер и визионерство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
На Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
оставям иронията настрани ... а ти не смяташ ли , че Германия след ВСВ бе превърната в една огромна ферма за бройлери от американския едър финансов капитал ?!Просто в такива случаи неизменно настъпва време за клане на бройлерите , за реализация на вложеното .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Искаш да кажеш, че германците и те забравиха как американците ги направиха това което са. Може би Тръмп затова се нерви на Меркел, че не купува американска газ, а руска и иска да пуска СП ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
мхм , без американските пари по плана Маршал , Германия днес би била на нивото на Испания .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Липсва и ядрено оръжие. Лесно ще се намери някой енергичен млад крайнодесен германец готов да поведе ЕС към едно светло, дисплинирано и весело бъдеще. А и за какво да го прави. Гърците годии наред живяха царската с германските пари, после Германия им излезе виновна за собствените им проблеми. Испанци, италианци,англичани, французи, руснаци, турци и други се облажиха от икономическия възход на Германия и накрая в моменти на трудност всички и теглиха по една м...на. Ами източно европейците и ние в това число, като фалира СССР и всички ние, се радвахме като се закачихме за марката за да спре пропадането, после станахме русофили, американофили и китайцофили. Затова германеца днес си цъка с австриеца, холандеца, швейцареца и датчанина и не му се занимава с глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
минус без да те чета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
къде оставяш вучич ... :))) ... а ердоган , дето насмете танковете и артилерията на вовата в сирия ... ?! все пак турците имат и европейска територия и преговарят за членство в съюза ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още