IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво пази Италия от волатилността на другите европейски пазари?

Въпреки предстоящите избори на 4 март италианските акции не изглежда да са силно засегнати от разпродажбите в Европа

22:42 | 21.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари загубиха от стойността си от началото на годината заради завърналата се волатилност. Налице обаче е едно съществено изключение – Италия.

Преди парламентарните избори в страната, насрочени за 4 март, силното представяне на италианските акции бе поведено в голяма степен от търсачи на изгодни сделки, изкупуващи силно обезценените акции на банки като UniCredit и Intesa Sanpaolo, като стимул за търговията бяха и положителните икономически данни, посочва Financial Times.

Стоковият бенчмарк индекс FTSE MIB отбеляза ръст от 4,3% на годишна база, стимулиран от увеличение от 22% за Fiat Chrysler. В същото време акциите на италианската модна компания Net-a-Porter Group увеличиха цената си с 30% благодарение на предложението на Richemont да я придобие за сумата от 2,7 млрд. евро.

В контраст с това европейския индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 2,2%, а германският DAX – от 3,6%. 

„В последно време FTSE MIB се представя по-добре от европейските индекси“, посочва стратегът на UniCredit Елиа Латуга. По думите ѝ компаниите с относително по-малка пазарна капитализация се представят особено добре благодарение на подобрения макроикономически фон и т. нар. PIR инвестиции, които представляват дългосрочни индивидуални спестовни планове, чиито данъчни стимули окуражават инвестирането в малки и средни италиански фирми.

Управляващата в момента лявоцентристка коалиция рискува да загуби на предстоящите избори от дясноцентристките сили на бившия премиер Силвио Берлускони и крайнодесните евроскептици, както и от антисистемното движение „Пет звезди“

Независимо от това обаче пазарите омаловажават възможността за изборен шок, което най-ясно си личи от това, че доходността по италианските облигации почти не е отбелязала промяна от началото на година досега.

В края на миналата седмица италианските държавни облигации с 10-годишна давност се търгуваха при доходност от 2%, което представлява спад от техния връх от 2,5% през март 2018 г.

Според Лоренцо Кодоньо, гостуващ лектор в Европейския институт към Лондонското училище по икономика и политически науки, изборите в Италия е малко вероятно да завършат с категорично мнозинство на антисистемно или антиевропейско движение. „Смятам, че затова хората са толкова спокойни“, посочи той.

Независимо от това Кодоньо предупреди за възможността от повишена волатилност около вота и отбеляза, че е положителните тенденции може да се обърнат, ако не може да бъде съставено правителство.

„Ако няма никакво мнозинство и има нужда от широка коалиция, а тя е трудна за съставяне, нещата може и да се променят с времето“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още