IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостиг или излишък на захар ще има? Зависи от блокадите

Големият въпрос е дали пандемията ще намали потреблението

15:02 | 26.09.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нова вълна на блокиране на икономиките заради коронавируса може да определи дали светът ще има твърде много или твърде малко захар, пише Bloomberg в свой анализ.

Някои от известните анализатори в бранша са разделени относно това дали пазарът ще се сблъсква с излишък или дефицит през сезона, започващ следващия месец. В основата на различните мнения стои въпросът дали пандемията ще намали потреблението, или ще подтикне водещия производител Бразилия да използва захарта за етанол.

Прогнозите са глобалното производство на захар да бъде по-малко от търсенето с 1,1 млн. тона, смята Патриша Луис-Мансо, ръководител Анализ на земеделието и биогоривата в S&P Global Platts. На подобно мнение е и Джон Стансфийл, анализатор в Group Sopex. Според друг анализатор обаче светът ще бъде изправен пред втора поредна година на излишък, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Фючърсите на захарта, търгувани в Ню Йорк, се сринаха по-рано тази година, тъй като коронавирусът намали търсенето на храни и горива. Тръстиковата захар в Бразилия обаче се използва и за производството на етанол, необходим на някои автомобили. След първоначалния срив на цените се наблюдава възстановяване с отваряне на икономиките, но сега, с нарастващия брой на заразените, има риск в много страни да бъдат върнати ограничителните мерки. В Обединеното кралство вече има затягане на рестрикциите, а Израел е втората държава, която блокира икономиката си за втори път.

Глобалното потребление на захар намаляваше още преди вирусът да започне да се разпространява. Пандемията е засегнала търсенето с 2,5 милиона тона през последния сезон в сравнение с прогнозите преди Covid-19 и се очаква да има допълнително свиване, смятат от Platts.

Европа е място, където търсенето е особено засегнато, с потенциално намаление с 500 хил. тона, което е повече от прогнозата на Европейската комисия, заяви Стансфийлд на виртуалната конференция в петък.

Ограничителните мерки оказват влияние и на пътуванията с автомобили, което пък намалява търсенето на етанол.

В Бразилия обаче се произвежда повече захар, което обърна прогнозата за недостиг от почти 7 млн. тона за сезона, завършващ на 30 септември, в излишък от 800 хил. тона, обясняват от ED&F Man.

Вече се очакват още съкращения в търсенето за следващия сезон, а оценките на Platts са за намаление от 1,6 милиона тона спрямо сценария преди Covid-19. Все пак от компанията очакват търсенето на захар да нарасне с 1,5% през следващата година спрямо този сезон. Джон Стансфийлд  е дори още по-позитивен. Той залага на възстановяване в Китай и Индия, което ще доведе до ръст на търсенето с над 2%.

„Нашата гледна точка е, че Covid и цялата тази криза засилиха съществуващите тенденции за по-бавен растеж на потреблението“, каза Луис-Мансо. По думите ѝ може да има „слабост“ в прогнозите за потреблението предвид текущата несигурност, въздействието върху БВП и възможността за други блокади.

Прогнозите са Бразилия да превърне 42,5% от захарната си тръстика в захар в рамките на сезона, който там започва през април, произвеждайки 32,8 млн. тона захар, изчисляват от Platts. Това е по-малко от дела от 45,8% през тази година, като се очаква делът на захарната тръстика, използвана за производство на гориво да нарасне с 6%. От ED&F Man очакват 44% от тръстиката да отиде за производство на захар и така да бъдат създадени 34 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
да я ръсят по пътищата против уруки , та дано им намалее касапницата от автокатастрофи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ше се мре яко и ше има излишък от всичко ...най вече от хора .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Е, как няма да намалее потреблението на захар. Нали има пандемия и ще измрат милиони хора. Не само потреблението на захар - потреблението на всякакви стоки и услуги ще намалее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Споко, руснаците произвеждат толкова захар, че вече се чудят какво да я правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още