Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Три фактора, свързани с инфлацията в САЩ, които си струва да се разгледат

Според Рана Форухар това са финансиализацията, жилищният сектор и трудовият пазар

Три фактора, свързани с инфлацията в САЩ, които си струва да се разгледат

Снимка: Bloomberg

Инфлацията е всичко, за което инвеститорите могат да мислят в момента, пише Рана Форухар за Financial Times. Колко високо равнище ще достигне? Колко ще продължи? Може ли да се ограничи покачването ѝ в САЩ, без да се предизвика рецесия?

Има полезни сравнения с ерата на високата инфлация от 70-те и началото на 80-те години. Но днес има много фактори, които са уникални за нашето време и правят необичайно трудно да се предвиди как точно ще се развие количественото затягане. По-долу излагам три фактора, свързани с инфлацията, които си струва да се разгледат.

Първият е начинът, по който финансиализацията на икономиката може да окаже влияние върху усилията на Федералния резерв да забави инфлацията. Десетилетия на ниски лихвени проценти, съчетани с няколко големи пристъпа на количествено облекчаване след финансовата криза от 2008 г., повишиха както цените на активите, така и нивата на дълга.

Дребните инвеститори са с по-голяма експозиция към акциите, отколкото преди десетилетие, благодарение ръста на фондовете с целева дата, които инвестират повече в акции в началото на своя времеви хоризонт, както и на геймификацията (пренасянето на характеристики от игрите – бел. прев.) на търговията. Всички пораснахме в икономика, в която богатството на хартия расте. Но какво се случва, когато цените на активите неизбежно паднат с покачването на лихвените проценти?

Възможно е това да натовари държавните бюджети повече от очакваното. Както анализаторът Люк Громен отбеляза в скорошно издание на своя бюлетин, данъчните постъпления в САЩ са станали много по-свързани с нарастващите цени на активите през последните две десетилетия, отколкото в миналото.

Всъщност двете се покачват и понижават почти в синхрон от 2001 г. насам. Ако пазарите останат потиснати, това означава, че данъчните постъпления също ще намалеят. Федералният дефицит ще се увеличи съответно - и ще накара правителството на САЩ да взема повече заеми в момент, когато лихвите се покачват.

Това от своя страна би могло да създаде трудности с платежния баланс и да принуди централната банка да направи обратен завой, за да намали отново лихвите. Като се има предвид, че в наши дни чуждестранните инвеститори са по-малко склонни да финансират дефицитите на САЩ, това е риск, който се нуждае от внимание. Това е сложен процес, който може да се развие по много начини, но въпросът е, че зависимостта на Америка от лесните пари и разтегнатия бизнес цикъл в продължение на много десетилетия може да има сложен и тревожен рикоширащ макроикономически ефект.

Втори важен фактор в инфлационния цикъл е жилищният сектор. Макар че свързаните с пандемията стимули доведоха до жилищен бум в много страни, това не е същият вид бум, който видяхме в навечерието на финансовата криза от 2008-2009 г. Както се посочва в неотдавнашен доклад на TS Lombard, ниските лихви отговарят само за около една трета от увеличението на търсенето на имоти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Мекото приземяване на икономиките се отдалечава