IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три фактора, свързани с инфлацията в САЩ, които си струва да се разгледат

Според Рана Форухар това са финансиализацията, жилищният сектор и трудовият пазар

21:34 | 23.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Нещо повече, по време на пандемията нямаше същия скок в заявленията за ипотечни кредити, какъвто имаше в навечерието на ипотечната криза. Ипотечните кредити през последните няколко години са с много по-високо качество и по-голямата част от тях са с фиксирани лихви. Това означава, че дори с покачването на лихвите, няма да имаме огромните количества принудителни продажби от онези, които вече не могат да си позволят домовете, каквито видяхме тогава.

Какво да кажем за купувачите на първо жилище? Изследване на клона на Фед в Ню Йорк сочи, че всяко увеличение на лихвите по ипотечните кредити с 1 процентен пункт намалява продажбите на имоти с около 10 на сто. Но това е при „нормален“ жилищен пазар, какъвто този след пандемията със сигурност не е.

Работата от вкъщи, която очевидно няма да изчезне за много компании и служители, доведе до големи географски промени на пазара на жилища, тъй като хората търсят повече пространство на места, по-далеч от работата си. Един нов академичен доклад установи силна връзка между увеличението на цените на имотите и онези части на САЩ, в които хората са по-склонни да работят от дома си.

Какъв е изводът? Макар че най-спекулативните жилищни пазари може да станат свидетели на намаляване на инфлацията и корекция на цените с покачването на лихвите (вече забелязвам това в някои провинциални райони извън Ню Йорк, където собствениците на второ жилище плащаха прекомерно в пика на пандемията), много региони може да останат скъпи.

Както се посочва в доклада на Lombard, Covid-19 промени модела на вътрешната американска миграция. Тази тенденция може да се окаже подобна на начина, по който масовото разпространение на автомобила след Втората световна война доведе до разрастването на предградията и преместването на население на запад.

Изглежда ясно, че днешният растеж на населението е съсредоточен в западната и в южната част на страната. В съчетание с демографския превес на хората в тридесетте си години, най-добрата възраст за купуване на жилища, това може да запази силата на жилищните пазари на национално ниво за по-дълго, отколкото много хора си мислят.

И накрая остава въпросът за пазарa на труда в САЩ. Въпреки че се говори много за нарастващите заплати, прегрятия трудов пазар и устойчивостта на ръста в заплащането, мисля, че е напълно възможно тази част от проблема с инфлацията да е преувеличена.

Докато потребителската инфлация в САЩ през май достигна 8,6%, заплатите са нараснали с 6,1%, според клона на Фед в Атланта. Това е доста над целта от 2%, но не е и достатъчно, за да бъде в крак с инфлацията. Самата инфлация се движи не от исканията на служителите или пандемичните стимули, а от дългосрочната политика на Фед и външнополитическите фактори, какъвто е войната в Украйна. Как ще завърши тя може би е най-големият фактор на въздействие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още