IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война свърши. Китай победи

Тръмп показа, че не би стигнал до крайности, за да промени из основи търговските отношения на САЩ с Пекин

14:47 | 05.07.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Голямата търговска война между САЩ и Китай приключи. По време на среща в кулоарите на срещата на Г-20 в Осака, Япония президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин се съгласиха да възобновят търговските разговори, които бяха прекъснати през май.

Тръмп ще вдигне някои от ограниченията, които наложи на китайския телекомуникационен гигант Huawei да прави бизнес с американски компании, и ще отложи митата, с които заплаши, че ще обложи допълнителен китайски внос за 300 млрд. долара годишно. В отговор на това Си се съгласи Китай да купува повече американски земеделски продукти. Детайлите ще бъдат обявени по-късно, пише Хауърд Голд за MarketWatch.

Тази сделка – вторият път, в който Тръмп отстъпва пред китайските искания и прекратява ограниченията върху водеща китайска технологична компания, която бе обявена за заплаха за националните интереси на САЩ – реално ознаменува края на търговската война с Китай.

Защо? Защото показва, че Тръмп не би стигнал до крайности, за да промени из основи търговските отношения на САЩ с втората по големина икономика в света. Китайският президент пресметна точно, че американският му колега не е склонен да направи нещо, което би заплашило подкрепата на ключови избиратели, каквито са фермерите, с наближаването на президентските избори през 2020 г.

(Тръмп също така отстъпи от войнствената си реторика спрямо Северна Корея и сега изглежда готов да приеме мълчаливо Пхенян като ядрена сила.)

Това, смятам, означава, че сегашните мита ще бъдат запазени, но няма да бъдат налагани нови. Китай ще купува повече американски селскостопански продукти, макар че някои фермери ще открият, че други страни вече са ги изместили от китайския пазар, пише още Голд.

Напълно е възможно да видим и още по-голяма сделка през идните месеци, която Тръмп несъмнено ще провъзгласи като велика победа, приветстван от твърдите си привърженици.

Китай обаче няма да обуздае държавните си предприятия. Няма да съкрати и инициативата си „Направено в Китай 2025” за последни технологични достижения в роботиката, електрическите превозни средства и изкуствения интелект.

Глобалните вериги на доставки ще останат в голяма степен непокътнати и хиляди работни места в промишлеността няма да се върнат в САЩ. Китай при доживотния президент Си Дзинпин ще продължи да бъде най-контролиращата своите граждани държава, която светът някога е виждал.

Уолстрийт отдавна очакваше примирие, с което САЩ се съгласяват да не налагат допълнителни мита на китайски внос за 250 млрд. долара годишно, който вече е обложен с 25%, но големите отстъпки за Huawei определено не бяха калкулирани от пазара. Това би трябвало да влее нова доза адреналин в бичия пазар. Очаквам индексите S&P 500 и Dow Jones Industrial Average (който отвори с големи повишения в понеделник – първият работен ден след срещата на Г-20) да продължат да поставят нови рекорди в идните седмици.

Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 10
Имхотеп
преди 4 години
Не знам откъде такива изводи се правят. САЩ няма да олабят хватката дори и ако Тръмп загуби изборите. Ние можем да си говорим тук, но в големи държави от типа на САЩ, Китай, Русия, е работи много сериозно по всички политически и икономически въпроси. Тук се представя като изненада че - например - китайците спряли вноса на соя. Изненада е обаче само за пишещите статии. Не обвинявам никого за нищо, просто всички вероятности са проиграни и пресметнати, така че изненади няма. Нито за едните, нито за другите. Знае се предварително всяка стъпка до къде ще доведе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 6
Bones
преди 4 години
"Аха... сега разбирам що си толкова корназ и не се плашиш от война - разчиташ да останеш след нея... :lol: Имате шанс със Стоеня, ама ква файда, като не можете да се размножавате - вие сте биологичен брак, и сега немате репродуктивни способности, па след ядрени апокалипсис... Ше се помотате неколко дена и ше *** от скука и запек, като ги нема вече Путин и Русия да се рете по тех... :lol: "Аахххахааааааааа! Не бях писъл от година, но това беше просто велико!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 28 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
"нали точно мишките и *** ще останат след тая ядрена война с която ни плашиш!"Аха... сега разбирам що си толкова корназ и не се плашиш от война - разчиташ да останеш след нея... :lol: Имате шанс със Стоеня, ама ква файда, като не можете да се размножавате - вие сте биологичен брак, и сега немате репродуктивни способности, па след ядрени апокалипсис... Ше се помотате неколко дена и ше *** от скука и запек, като ги нема вече Путин и Русия да се рете по тех... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Вземат, колкото им разрешат хегемоните. Когато им скръцнат със зъби, залегат и чекат да им се размине. Некой требва и да произвежда, нали? И да не стои гладен. Секи добър стопанин си храни прислугата... а и домашните мишки винаги успяват да си гризнат нещо от хамбара - за тех е празник за душата, че пак им се е разминало... :lol: Нещо като тебе - пускат ти по некой леф от социалното, та да се чувстваш и ти некой там, да си плащаш нета и да пъчиш миши гърди у кинтаджийския форум... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
Както Стоян Петров правилно отбелязва разрешението е да се купуват американски компоненти, а не да се изгражда 5G мрежа. Резултатът е че повече пари ще влязат в САЩ. В статията обаче, тази подробност е пропусната, а се прави цялостен извод въз основа на непълната информация. Ако авторът на статията разполага с друга информация, моля нека посочи източника. Дотогава може да се приеме че статията е измишльотина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
току-що го обявиха - June *** Report: -224k *** added-Unemployment rate rises from 3.6% to 3.7%-Hourly wages rise 3.1% from June 2018ясно кой е загубил войната, ако въобще е спряла
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
И след поучителната тирада да обясниш, как страни като Япония, Германия, Тайван и Южна Корея вземат пропорционално много по-голяма част от баницата, от помпащите бицепси "хегемони" ? Не се обиждай, но си актуален за 19-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 10
Whitestar
преди 4 години
Хепи ендът на тази история беше предизвестен! Никой, дори САЩ не могат да си позволят да дразнят тигърът на Изтока! Останаха обаче някои странични теми от тази част на света, като размириците в Хонг Конг, преходът на Северна Корея, който е в самото си начало, както и отношенията по линията Европа - Китай! Все интригуващи моменти, чието следене в бъдеще ще е от важност за глобалната политика и икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Има три държави, които не могат да бъдат победени във война, защото всяка е в състояние да причини на отсрещната неприемливи загуби. А търговските войни, ако се водят до окончателна победа, довеждат до икономическо унищожаване на противника, което поставя под въпрос и физическото му оцеляване. Трите държави - САЩ, Китай и Русия обаче имат могъщи военни възможности да се защитават от физически заплахи и ако са доведени чрез икономически и търговски натиск до екзистенциален избор, могат като крайна мярка да посегнат към оръжието. Една търговска война, водеща до икономическо съсипване на противника, бързо може да прерасне в истинска физическа война. А това никой с две клетки мозък едва ли би искал, когато става дума за споменатите по-горе държави. Затова всеки драскач може да си пише каквото иска, но когато САЩ и Китай се ръгат с лакти за пари, е доста тъповато да обявяваш единия за победител. Войната е в устите на плоскоглавците, в главите на истинските играчи са параметрите на желаната и търсена сделка, а сделките са като е бането - или и двете страни изпитват удоволствие, или си е живо изнасилване... А при случай на брутално изнасилване на един от по-горе споменатите субекти върху друг .... чети отначало... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 14
Sokratus
преди 4 години
Дедо Дони, популист, популист!Пълен бърборкьо и мъж на думи!На дела лигльо и гъ.зо.лизец!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още