IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания вече не е сериозна държава

Обединеното кралство, което светът си мислеше, че познава – стабилно, прагматично и уважавано – го няма, може би завинаги

10:28 | 17.07.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Каква Великобритания ще се появи след земетресението Brexit? Все още ли ще бъде обединена? Каква роля тя ще може да играе в Европа и света? Никой не знае отговорите. Но човек поне може да направи правдоподобни предположения, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Един извод изглежда ясен: Обединеното кралство, което светът си мислеше, че познава – стабилно, прагматично и уважавано – го няма, може би завинаги. Загубената репутация не се възвръща лесно. Най-важната трансформация е при политическото лидерство.

Борис Джонсън, сериен фантазьор в най-добрия случай, е много вероятно да стане премиер. Лидер на опозицията е Джереми Корбин, чиято житейска страст е лявата антиамериканска политика. Доминиращата политическа сила в страната е Найджъл Фараж – талантлив демагог, обсебен от недолюбване на ЕС. Това не е политически актьорски състав за страна със стабилна и зряла демокрация.

Съществува и рискът от Brexit без сделка. Без основателна причина парламентът, който се смята, че е отдаден на напускането на ЕС, трижди отхвърли единствената сделка, която премиерът Тереза Мей бе в състояние да постигне. За евроскептичните тори аргументът привидно беше противопоставянето на ирландския „бекстоп” (запазване на свободния граничен режим между Северна Ирландия и Република Ирландия с цената на оставане на Великобритания в европейския митнически съюз).

Те обаче настояват, че този план за предотвратяване на твърда граница в Ирландия не е необходим. Във всеки случай той само би препятствал Обединеното кралство от сключване на търговски сделки, които са по-маловажни от поддържането на добри отношения с ЕС – вероятно непостижими (с Китай и Индия) и дори обидни (със САЩ).

Страната е заплашена от Brexit без сделка – гмурване в непознатото, което ще изостри вече порочната игра на обвинения в британската политика и между Великобритания и ЕС. Фискалните рискове също са много големи.

Парламентът може да се опита да предотврати Brexit без сделка. Възможен изход са парламентарните избори. Ако Джонсън ги превърне в гласуване за Brexit без сделка и предложи нещо апетитно на Фараж, той вероятно ще обере всички гласове за Brexit, докато тези за оставане в ЕС са разделени. Това може да му осигури убедителна победа. Тогава той ще може да комбинира Brexit без сделка с безотговорните обещания, които прави в кампанията си за премиер.

Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
Hak
преди 4 години
Авторче-Петре, платен си и лъхаш от далеч момче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Точно ти бре, Бруте... :lol: Точно ти ли бре, импотентен гей-лай номет, ше ме наричаш латентен ***... :lol: Въ шкар скопясан... Ти си комунист бре, ***, оти чекаш геювете от ЕС да ти напраат деца и живота - като разноцветна дъга ... с преобладаващо зелено в розови нюанси. Ти никога нема да помиришеш жена като хората, щот нема коя с два грама мозък да те погледне. Такива комплексари и биологични бо клуци като тебе и партньорките ви налазихте бъдещито на Европа и то затова такова се задава - тъмно кафяво от нахлуващите потентни мъже, които ше ви свършат работата, дето вие не можете - да се размножавате и да воювате за децата си... Охлюви тука припълзяват некви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 3
Momchil_Matev
преди 4 години
Все ми се ще да мисля, че при тях това е временно неразположение. Нещо като главоболие при грип.Само дето това "временно" нанася своите поражения за известен период от време. Те както са тръгнали, ще имат някое и друго изгубено десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 14
Sokratus
преди 4 години
*** навеки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 23
Mavi Goz
преди 4 години
И честит ви нов Главен комисар! Сега гледайте и каква комисия ше събере...Едно време по соца имаше виц: Като искаш една работа да не свърши, демек - да се засе ре, създай комисия... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 21
Mavi Goz
преди 4 години
Пеерастията не прощава никъде! Особено, когато се издигне до държавна политика!Нема нужда да ги критикувате и да злорадствате - ЕС го управляват същите мамули, само че има повече икономика и народ за разсипване и ше утрепа повече време, но пътят е същия - пеерасия до шия и зеленяшка по мия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 0
Sokratus
преди 4 години
Дългата агония за взимате на каквото и да е решение е пагубна! Колкото повече се бавят с излизането, толкова повече на власт ще идват популисти и откровени ***!Две години и половина се мотаят да направят едни преговори скрепени в договор! И англичаните се дразнят още повече от това и пияндето Фарадж ще става все по-силен!Трябва да излезат по-скоро, това е в интерес и на европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 0
melon
преди 4 години
Ами поизложиха се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 1
DarkStar
преди 4 години
хората гласуват за тези, с които се припознават и одобряват... без значение дали е в Англия или България.Това показва развитието на дълбоки промени в мисленето на англичаните и на натурализираните такива от второ и трето поколение - едните търсят гордост, другите се стремят към всеобщ комунизъм...За добро или за лошо това е демокрацията - мнозинството диктува над малцинството. Никой не е казал, че ще бъде идеално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
Mohave __
преди 4 години
Уважението приключи на 29 март 2019 , когато се отметнаха от себе си .В това има пръст и ЕС , който обаче едва ли може да бъде обвиняван , защото там принципите отдавна не действат . Казано иначе - с какъвто се събереш , такъв ставаш .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още