IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вторият импийчмънт на Тръмп: По-важните въпроси и отговори

Дори делото да не успее, все още има законови процедури за ограничаване на възможността на експрезидента да участва отново в избори

11:07 | 09.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS</em></p>

 Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Доналд Тръмп е не само първият президент на САЩ, срещу когото ще има два импийчмънта, но той е и първият президент, съден след края на мандата си. Производството пред Сената започва днес, вторник.

Тръмп е обвинен, че е призовал своите привърженици да нахлуят насила в Капитолия през януари. На митинг, малко преди началото на вълненията, тогавашният президент изпрати разгневените си фенове до Капитолия и каза: „Ако не се биете като дявола, няма да имате повече страната си“.

Камарата на представителите на САЩ вече задвижи процедурата за отстраняване на Тръмп от длъжност на 13 януари с мнозинството на демократите. Заедно с 222 демократи и десет депутати от републиканската партия също гласуваха за последващото отстраняване на Тръмп.

В процеса по импийчмънт през декември 2019 г. републиканците единодушно отхвърлиха делото. Тогава Тръмп трябваше да бъде изгонен от длъжност заради злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието. Процесът обаче се провали заради републиканското мнозинство в Сената.

1. Ще бъде ли осъден Тръмп този път?

Две трети, или 67 членове на Сената, ще трябва да гласуват, за да осъдят Тръмп. В допълнение към 50-те демократи 17 републиканци също ще трябва да се присъединят. Шансовете за това са малки. Само петима републикански сенатори са посочили в пробно гласуване на 26 януари, че възнамеряват да отстранят бившия си президент от поста. Дори ако след процедурата се добавят няколко, едва ли биха били достатъчни за необходимото мнозинство от две трети.

2. Как ще се защитава Тръмп?

Защитата на бившия президент ще се основава на два основни аргумента: изявленията на Тръмп преди щурмуването на Капитолия са били подкрепени от правото на свобода на изразяване. А обвиненията срещу него са били несъвместими с конституцията - тъй като той вече не е на поста си, той не може да бъде отстранен от длъжност. 45 републиканци в Сената подкрепиха това становище.

Мненията сред адвокатите обаче се различават значително. Чарлз Купър, консервативен адвокат, който е много уважаван сред републиканците, заяви през уикенда, че Конгресът може да привлече Тръмп към отговорност за престъпления и неправомерни действия.

Демократите настояват бившият президент да бъде осъден и защото това би му попречило да заема политически пост в бъдеще. Завръщането тогава на Тръмп на следващите президентски избори през 2024 г. би било невъзможно.

3. По какво се различава втората процедура за импийчмънт от първата?

За разлика от декември 2019 г., сега прокурорите не трябва да разчитат на противоречиви показания. По това време въпросът беше дали Тръмп е злоупотребил с длъжността си, за да постави украинския президент под политически натиск да започне производство срещу тогавашния му конкурент Джо Байдън.

Този път обвинителите ще имат достъп до обширен видео материал, с който могат да покажат изявленията на Тръмп и последвалото насилствено нападение над Капитолия. По този начин демократите се надяват да успеят да привлекат още повече републикански сенатори на своя страна. Колко дълго ще продължи процесът, е напълно неясно. 

4. Дали Тръмп ще свидетелства сам?

Явяване на бившия президент се счита за малко вероятно. Тръмп ще наблюдава процеса срещу себе си от курорта си Мар-а-Лаго във Флорида. Досега той отказва да даде показания под клетва пред прокурорите. Освен това няма покана за Конгреса. Следователно на адвокатите на Тръмп Брус Кастор и Дейвид Шьон е оставено сами да защитават бившия президент.

5. Какво ще се случи, ако Тръмп бъде отново оправдан от Сената?

Това е напълно неясно. Възможно е Конгресът да изобличи официално поведението на Тръмп или дори да се съгласи да блокира пътя му до политическия пост. Юридически 14-ата поправка на американската конституция предлага възможността за това, поне на теория. Допълнителният член цели да задържи хората извън политическия пост, които са участвали във „въстание или бунт“ срещу Конституцията. Това изисква обикновено мнозинство и в двете камари на Конгреса.

6. Какво означава процесът за новия президент на САЩ Джо Байдън?

Самият Байдън почти не коментира процеса на импийчмънт. По-скоро той се страхува, че събитието в Сената ще измести вниманието от старта на дейността новата администрация. Това важи особено за важния пакет от стимули за 1,9 трилиона долара. Ето защо наблюдателите очакват кратка процедура. Републиканците и демократите се споразумяха, че сенаторите ще продължат със своята законодателна работа въпреки импийчмънта. Това включва и потвърждаването на важни членове на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
партийната повеля е такава ... а инвесторчето е напористо като павлик морозов ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
пълни глупости, въобще некви импийчмънти алабалистики, ей адвоката каа че въобще тва няма никва законна база на кво да се хване само са абили пишущата машина за преписката на тва тука ..... Trump's lawyers 'threaten to drag trial out for months' with crowds of witnesseshttps://***.youtube.com/watch?v=MfOatpUj2UQАма те в Българията не се занимаат с нещо смислено само с несъществуващи неща кат Ковида, Дневални и Импийчмънта на Тромпета, вътре дома кво стаа ама че идват избори, ама че остаанъците хора са голи и боси след пЛандемията тва онова няяя значение, там нема интерес ми що да има ?! .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
САЩ = късният СССР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
нема кво да се обяснява и защитава защото той не е президент, а гражданин тва изобще не е по конституция. Целата процедура е измишльотина на Сашефската Компартия с некролозите, нишо не мое му напраат освен една вувузела ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още