IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на цените на стоките и суровините подклажда говоренето за "суперцикъл"

Бързото икономическо възстановяване в Европа и Китай, заедно с признаците на значително възстановяване в САЩ, подсилват очакванията за търсенето

15:31 | 03.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Ралито на стоковите пазари набра пара през последните седмици, като подхрани очакванията сред някои търговци и анализатори, че е започнал „суперцикъл“, пише FT.

Силното търсене от Китай, бумът на държавните разходи за програми за възстановяване след пандемията и залозите за „екологизиране“ на световната икономика вдигнаха цената на много важни суровини.

Желязната руда - ключовата съставка, необходима за производството на стомана, паладият – използван от производителите на автомобили за ограничаване на вредните емисии, и дървеният материал достигат рекордно високи стойности през последната седмица. Ключовите селскостопански стоки, включително зърнените култури, маслодайните семена, захарта и млечните продукти, също поскъпват силно. Цените на царевицата например са над 7 долара за бушел (около 38 кг, б.ред.) за първи път от осем години.

"Не знам дали сме виждали нещо подобно преди“, казва Улф Ларсън, главен изпълнителен директор на шведската компания за целулоза и дървен материал SCA, която обяви 66% увеличение на нетната печалба за първото тримесечие в петък. „Ние сме насред перфектната буря“, допълва той.

Медта, най-важният индустриален метал в света, се търгуваше над 10 000 долара за първи път от 2011 г. насам, докато соята достигна осемгодишен връх. Спот индексът S&P GSCI, който проследява движението на цените на 24 суровини, нараства с 24% тази година.

Бързото икономическо възстановяване в Европа и Китай – последният е най-големият потребител на суровини в света, заедно с признаците на значително възстановяване в САЩ, където жилищният пазар процъфтява, подсилиха очакванията за търсенето. Прекъсванията на веригата на доставки, свързани с Covid-19, и ниските запаси от някои суровини допълнително наливат масло в огъня, казват анализатори.

Прогнозите сред някои търговци, анализатори и мениджъри за нов суперцикъл - продължителен период на високи цени, тъй като търсенето изпреварва предлагането, привличат инвеститорите. Саад Рахим, главен икономист в Trafigura, един от най-големите независими търговци на суровини в света, коментира, че стартираната от САЩ обширна програма за стимулиране на разходите е спомогнала за изграждането на очакванията, че търсенето на стоки в най-голямата икономика в света ще нарасне.

Секторът получава подкрепата и на мениджърите на фондове, търсещи активи, които ще се възползват от възстановяването на икономиката, така че те да действат като хедж срещу инфлацията.

Набор от суровини, необходими за производството на акумулатори и двигатели на електрически превозни средства, обхващащи литий и други редки метали, също е погълнат от еуфорията. Цените на литиевия карбонат в Китай скачат над 100% тази година при силно вътрешно търсене, според Benchmark Mineral Intelligence. Пред това имаше почти 3-годишен период на спад.

„Има суперцикъл на електрическите превозни средства и добавяме към него стоков суперцикъл – това е играта за миннодобивните компании“, коментира Саймън Мурс, управляващ директор в Benchmark Mineral Intelligence.

Цените на петрола също са силни и вече се възстановиха до нивата отпреди пандемията над 65 долара за барел. Въпреки че търсенето все още е потиснато от ограничените международни пътувания, то нараства, тъй като икономиките се отварят отново.

Goldman Sachs заяви миналата седмица, че очаква цените на петрола да достигнат 80 долара за барел през втората половина на тази година, като предупреждава, че това лято може да има дефицит на предлагане, тъй като въвеждането на ваксини се ускорява и хората тръгват на почивки.

Въпреки че групата ОПЕК+ може да възстанови производството, ако цените станат твърде високи, някои анализатори са обезпокоени от перспективите за дългосрочното предлагане, тъй като енергийните компании се отклоняват от изкопаемите горива. Кристиян Малек, анализатор от JPMorgan, твърди, че през следващите няколко години може да възникне сериозен дефицит в предлагането заради 600 млрд. долара недостиг на капиталови разходи до 2030 г. Това може да увеличи значително цените.

Колко дълго ще продължи обаче суровинният суперцикъл, това е дискусионно. Според едни анализатори това е „миницикъл“, защото търсенето и предлагането реагират по-бързо сега, отколкото при предишни суперцикли.

Световното търсене се очаква да расте през следващите шест до 12 месеца, тъй като потребителите ще харчат повече след годината на затваряне. Това може да стимулира цените допълнително.

Други анализатори обаче поставят под съмнение схващането, че светът въобще влиза в суперцикъл. „Смятаме, че ценовото рали вероятно ще продължи още малко, но това е по-скоро възход на бизнес цикъл, отколкото суперцикъл“, казва Джумана Салехин, главен икономист в CRU.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още