IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За победа над пандемията е необходимо глобално сътрудничество

Ако се провалим, ще е не защото ни липсват средствата, а защото ни липсва волята

13:15 | 27.03.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Възстановяването от шока на пандемията върви. То е движено преди всичко от ваксините, но също и от подобряването на способността ни да съчетаваме икономическата активност със социалното дистанциране, както и от комбинацията от огромни фискална и монетарна подкрепа - особено в САЩ. Жизненоважно обаче е да не забравяме опасностите, пред които все още сме изправени, и уроците, които още трябва да научим. Нищо не може да разкрие по-добре реалността на глобалната взаимозависимост от пандемията. Но този урок ли научихме? В страха си се обърнахме повече навътре, отколкото навън, пише Мартин Улф за Financial Times.

Все пак новината за възстановяването е добра. Неотдавна публикуваната междинна икономическа перспектива на ОИСР показва ясно подобрение в перспективите за растеж през 2021 и 2022 г. Очаква се през последното тримесечие на 2022 г. глобалният БВП да бъде с 2,5% по-висок от очакваното само преди няколко месеца - през декември миналата година. Най-важната причина за това, освен чудото на ваксините, е американският пакет за фискална подкрепа в размер на 1,9 трлн. долара. Той се очаква да повиши брутния вътрешен продукт на САЩ с 3,8 процентни пункта през първата пълна година от действието си. Неговите ефекти също се очаква да се разпространят и върху останалия свят, повишавайки например БВП на еврозоната с 0,5 процентни пункта.

Остават обаче предизвикателства и рискове.

Първо, САЩ предприемат изключително смел фискален и монетарен експеримент. Администрацията на Байдън вече говори за допълнителен пакет за инфраструктура, чиста енергия и образование в размер на 3 трлн. долара. Заедно двата пакета възлизат на почти една четвърт от БВП на САЩ. Тъй като шансовете за сериозно увеличение на данъците са малки, голяма част от това ще бъде финансирана от Федералния резерв.

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ, заяви, че: „Това е най-малко отговорната фискално-макроикономическа политика, която сме имали през последните 40 години“. Тя най-малкото е най-смелата. Тази администрация иска да избегне грешките от ерата на Обама, но може да направи грешки в противоположна посока. Желанието да се поемат тези рискове е разбираемо, но ако стимулите се окажат прекомерни, щетите могат да бъдат тежки. 

Второ, ваксинацията е неравномерна и, в сравнение с предизвикателствата, твърде бавна. Досега са раздадени малко под 6 дози на 100 души по света. Сред големите държави този процент варира от 45% във Великобритания и 38% в САЩ до 13% в ЕС, 6% в Бразилия, 3% в Индия и почти 0% в Нигерия. Ако приемем, че глобалният групов имунитет изисква две дози ваксина за 75 процента от 6-те милиарда възрастни в света, трябва да бъдат доставени около 9 милиарда дози. Тъй като до момента са доставени само около 450 милиона, шансовете за 9 милиарда дози до края на 2022 г. изглеждат малки. В същото време, ако вирусът остане широко разпространен, рискът от поява на опасни нови мутации е голям. Ясно е, че трябва да си сътрудничим за увеличаване доставките на ваксини в световен мащаб.

Трето, пандемията има коренно различни ефекти в отделните страни. ОИСР сега прогнозира, че американската икономика през четвъртото тримесечие на тази година ще бъде по-силна от очакваното през ноември 2019 г. В контраст, индийската икономика се очаква да бъде с 8% по-малка. Особено отрезвяващо е нарастването на броя на хората в крайна бедност, сега оценяван от Световната банка на между 119 и 124 милиона.

Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Спасихме световната икономика, оправихме климата и се научихме да правим бързо ваксини. Да, бедните станаха по бедни, някои нямаха късмет и изгоряха, малцинствата както винаги ядоха дървото. Оставаме позитивни и продължаваме напред, ако съм разбрал правилно. Ще си отворя една бира по случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
стига простотии бе , инвестора ... глобално , заедно ... на кой вече не му е ясен пълният фалш на положението ... айде изтипосайте и били инжекцията да обещае "нормалност" през 2022а ... ако слушкаме и се боцкаме редовно , естествено !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
neon7
преди 3 години
How Bill Gates Infiltrated Global Health https://greatgameindia.com/how-bill-gates-infiltrated-global-health/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
neon7
преди 3 години
10 Years Ago WHO Faked A Pandemichttps://greatgameindia.com/who-vaccine-industry/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
За победа над пандемията е необходимо глобално сътрудничество , т.е.Вся власть советов!Руснаците си мислели, че това означава власт на съвета на комунистическите комисари.Евреите си мислели: цялата власт на еврейските старейшини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още