Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

За силата на самоизпълняващите се пророчества

Някои прогнози обаче са неверни, колкото и пламенно да желаем да се сбъднат

За силата на самоизпълняващите се пророчества

Отношението е важно дори и при плъховете. Снимка: Bloomberg

Годината е 1963. Млад психолог на име Боб Розентал провежда експеримент, в който неговите асистенти поставят плъхове в лабиринти, а след това измерват колко време им отнема, за да намерят изхода. Животните са настанени в две клетки: една за най-умните и една за посредствените гризачи, пише Тим Харфърд за Financial Times.

Асистентите не са изненадани да открият, че умните плъхове се справят с лабиринтите по-бързо. Техният ръководител обаче е озадачен - защото знае, че в действителност и в двете клетки има обикновени лабораторни плъхове.

Проф. Розентал - който в последствие ще оглави департамента по психология на Харвардския университет - в крайна сметка заключава, че обяснението са очакванията на неговите помощници: те се отнасяха внимателно към „специалните“ плъхове, а към „глупавите” - с пренебрежение. Когато очакваме най-доброто, получаваме най-доброто - дори и от плъх.

Историята е добре описана в новата книга "Човечество" на Рутгер Брегман. Не е трудно да се обясни интересът му към работата на проф. Розентал. Брегман твърди, че хората са по природа дружелюбни и самомотивирани. Но той също така твърди, че когато очакваме повече един от друг, тогава, подобно на плъховете, ние оправдаваме доверието. Ако училищата, полицията или корпорациите смятат, че хората са мудни, нечестни или мързеливи, те може да се окажат прави.

Проф. Розентал въведе фразата "ефектът на Пигмалион", като името идва от разказа на Овидий за скулптор, чието влюбване в статуя й вдъхва живот. Но този ефект е само един пример за това, което социологът Робърт Мъртън е нарекъл „самоизпълняващи се пророчества“.

Съществува пласибо ефект, както и неговият злокачествен близнак „носибо ефект“: ако лекарят каже, че лекарството може да доведе до странични ефекти, някои пациенти ги усещат дори и да им дадат безвредно хапче.

Самоизпълняващите се пророчества са градивен елемент в икономиката. Рецесията може да бъде причинена от очакването за рецесия, ако хората се колебаят да харчат, наемат или инвестират. А фалитът на банка заради масирани тегления е класическото самоизпълняващо се пророчество.

Саморазрушаващото се пророчество е също толкова завладяващо и представлява проблем, който тормози икономическите прогностици. Ако основателно прогнозирам скок на цената на петрола през следващата година, той ще се случи веднага, тъй като петролните търговци ще купуват сега, за да продават по-скъпо после. Прогнозата се оказва погрешна, точно защото хората смятат, че е вярна.

Коронавирусната ера ни даде ярък пример. Гласовито малцинство твърди, че Covid-19 не е много по-лош от грипа, на който не обръщаме внимание всяка зима, така че както задължителната крантина, така и доброволните предпазни мерки са ненужни.

Един поглед върху данните придава на този аргумент слой достоверност. Обединеното кралство претърпя около 65 000 смъртни случаи през първата вълна на пандемията, докато 25 000-30 000 жертви са приписвани на грипа само в Англия през лошите му сезони.

Толкова голяма ли е разликата, че е необходимо страната да се спре да функционира?


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Отрицателните лихви не могат да спасят задлъжнелите икономики