IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Япония се забави толкова с ваксинациите срещу Covid-19?

След поредица от скандали, простиращи се през последните 50 години, островната страна отчита едни от най-ниските нива на доверие към препаратите в света

14:00 | 27.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin /Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin /Bloomberg

С летните Олимпийските игри в Токио, който трябва да се проведат през юли, Япония имаше всички основания да предприеме бързи действия, за да одобри една или няколко ваксини срещу Covid-19 и да стартира мащабно ваксиниране.

Но страната започна да инокулира населението си от 126 милиона души с ваксината на Pfizer/BioNTech едва през миналата седмица, забавяйки се с повече от два месеца спрямо други държави, в това число САЩ и Великобритания, пише CNN. 

Към момента САЩ са използвали около 68 млн. дози от началото на своята ваксинационна програма, която стартира през декември, става ясно от данни на Университета „Джон Хопкинс“.

Според японското правителство островната страна е успяла да приложи едва около 18 000 дози към момента.

Мащабът на заразата в Япония не е толкова внушителен като този в САЩ или Великобритания, но през последните месеци здравната ѝ система беше погълната от нова вълна от заразени, като здравните органи съобщават за стотици нови случаи на коронавирус.

Подобно на САЩ, Япония използва ваксината на Pfizer/BioNTech като част от своята ваксинационна програма. И все пак на японските регулатори им трябваха два месеца отгоре, за да одобрят използването на препарата.

Японското правителство посочва, че умишлено действа предпазливо.  След поредица от скандали, свързани с ваксини, простиращи се през последните 50 години, островната страна отчита едни от най-ниските нива на доверие към препаратите в света, така че скептичният поглед на обществеността изглежда разбираем.

Мудността на властите обаче е разкритикувана от някои здравни експерти, включително от д-р Кенджи Шибуя, професор в Кралския колеж в Лондон, според когото забавянето на ваксинациите в Япония и липсата на стратегия в крайна сметка ще костват още животи.

Ваксината на Pfizer/BioNTech премина през редица клинични изпитвания в продължение на няколко месеца в края на миналата година, като беше тествана на около 150 места, включително в САЩ, Германия, Турция, Южна Африка, Бразилия и Аржентина.

На 19 ноември двете компании обявиха, че ваксината показва 95% ефективност. Две седмици по-късно Великобритания стана първата западна държава, която одобри ваксината за спешна употреба, последвана от САЩ на 11 декември.

На 31 декември Световната здравна организация (СЗО) също одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за спешна употреба.

Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Мудността на властите обаче е разкритикувана от някои здравни експерти, включително от д-р Кенджи Шибуя, професор в Кралския колеж в Лондон, според когото забавянето на ваксинациите в Япония и липсата на стратегия в крайна сметка ще костват още животи."да си дойдем на думата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още