IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийските акции поскъпнаха, пазарите в Китай и Япония останаха затворени

Южнокорейските пазари също са затворени

11:35 | 05.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Австралийските акции поскъпнаха, докато други основни азиатско-тихоокеански пазари бяха затворени, съобщи CNBC.

Австралийският бенчмарк ASX 200 записа ръст от 0,7% до 7 117,60 пункта, а силно претегленият финансов подиндекс нарасна с 0,84%. Енергийният сектор и този на суровините записаха повишения съответно с 0,9% и 1,2%.

В Тайван Taiex е нараснал с 0,36%, докато индексът Hang Seng в Хонконг се повиши с 0,09%.

Сингапурският индекс Straits Times е спаднал с 0,82%. Сингапур обяви във вторник, че ще затегне социалните ограничения, след като откри щама, който според експертите е частично отговорен за стряскащия ръст на случаите в Индия.

Сесията в Азия следва пониженията на Wall Street от снощи, където S&P 500 загуби на фона на разпродажбите при големите технологични компании, докато Nasdaq Composite регистрира най-лошия си ден от март.

Акциите се понижиха и след коментарите на финановия министър Джанет Йелън, че може да се наложи Фед да повиши донякъде лихвените проценти, за да предотврати прегряване на икономиката, коментират от ANZ Research.

Пазарите в континенталната част на Китай и Япония остават затворени за официални празници. Южнокорейските пазари също са затворени.

Американският министър на финансите Джанет Йелен заяви във вторник, че може би ще се наложи лихвените проценти да се повишат, за да се запази процъфтяващият растеж на американската икономика, предизвикан отчасти от големите държавни стимули.

По-късно бившият председател на Федералния резерв смекчи своите коментари за необходимостта от по-високи ставки, като каза, че уважава независимостта на Федералния резерв и не се опитва да повлияе на вземането на решения.

Фед поддържа краткосрочни лихвени проценти близо до нула от повече от година, въпреки че икономиката расте с най-бързите си темпове от близо 40 години.

На валутния пазар доларовият индекс спадна с 0,1% до 91,193 пункта, като се понижи от по-ранното ниво от 91,283 пункта.

Японската йена се търгуваше на ниво от 109,24 йени за долар, докато австралийският долар се разменяше за 0,7737 долара.

Цените на петрола продължиха ръста си в сряда по време на азиатските часове за търговия. Фючърсите върху американския суров петрол се повишиха с 0,87% до 66,26 долара за барел, докато световният бенчмарк Брент прибави 0,84% до 69,46 долара.

Цените на суровините се повишиха, след като оптимизмът за по-силно търсене нараства на фона на облекчаване на ограниченията в Европа и САЩ, които компенсират слабото търсене в Индия, според анализатори от ANZ Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още