IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще внася стоки за 8 трлн. долара в следващите 5 години

Ще продължим да водим политика на откритост в отношенията с другите страни, заяви Си Дзинпин по време на осмия Форум за китайско-арабско сътрудничество

12:38 | 10.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Си Дзинпин в изкязване по време на Форума за&nbsp;китайско-арабско сътрудничество <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Си Дзинпин в изкязване по време на Форума за китайско-арабско сътрудничество Снимка: Ройтерс

Китай планира вноса на стоки за 8 трилиона долара в следващите 5 години и предлага на арабските страни да се възползват от тази възможност за развитието на търговско-икономическите отношения. Това обяви китайският президент Си Цзинпин на осмия Форум за китайско-арабско сътрудничество, който се откри днес в Пекин, съобщава БТА.

„Ще продължим да водим политика на откритост в отношенията с другите страни и в тази връзка Китай ще купи вносни стоки за 8 трилиона долара в близките 5 години. При този обем китайските инвестиции в чужбина ще надвишат 750 милиарда долара“, каза държавният глава.

По думите на китайския президент такива прогнози означават, че арабските страни ще могат да извлекат голяма изгода от търговията с Китай чрез привличане на китайски капитал. Си Цзинпин подчерта, че властите в азиатската страна ще стимулират националните предприятия за по-активно присъствие на близкоизточния пазар.

„Каним представители на арабските страни на първото китайско Експо на вносна продукция, което ще се проведе през ноември в Шанхай“, добави той.

Си Цзинпин отбеляза също, че китайското правителство придава особено значение на прагматичното сътрудничество със страните от Персийския залив и е заинтересовано от създаването на съвместна зона за свободна търговия в Палестина. По думите му към аналогични програми могат да бъдат привлечени и други заинтересовани страни от Близкия изток.

Днес в Пекин започна осмият Форум за китайско-арабско сътрудничество. В него участват дипломати и правителствени представители на 21 арабски страни, а също и секретарят на Арабската лига Ахмед Абу ал Гаит, посочва още БТА.

Една от основните задачи на форума е да съдейства за активизиране и разрастване на междурегионалното търговско и икономическо сътрудничество в рамките на китайската правителствена инициатива „Един пояс, един път“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още