Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай вижда „съществени подобрения“ във взаимоотношенията с Русия

Налагането на американски мита върху вноса на китайски стоки принуждава Пекин да търси други пазари за развитие на своята търговия и бизнес

Китай вижда „съществени подобрения“ във взаимоотношенията с Русия

Снимка: Ройтерс

Налагането на американски мита върху редица китайски стоки е довело до „съществени подобрения“ в отношенията между Китай и Русия, заяви бившият гуверньор на Народната китайска банка Джоу Сяочуан, цитиран от CNBC.

„От икономическа гледна точка бихме искали да имаме едни нормални взаимоотношения със САЩ", сподели Сяочуан по време на Източния икономически форум във Владивосток.

Още по темата

Масивният пакет от американски мита върху китайски стоки по инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп е принудил Китай да погледне към други пазари, които да дивесифицират търговските и бизнес взаимоотношения на Китай.

„В тази връзка партньорството между Китай и Русия, както и между Китай и страните от Европейския съюз (ЕС), търпи значително подобрение“, добави Сяочуан.

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Русия, за да вземе участие в икономическия форум, поканен от своя руски колега.

Двамата лидери ще се срещната за трети път тази година, с което ще засилят дипломатическата връзка между двете държави.

Сближаването на бизнеса и затвърждаването на политическите връзки между Китай и Русия се случват във време, в което САЩ налагат мита върху вносни китайски стоки и санкции върху Москва, свързани с разследването за евентуалната намеса на руски хакери по време на президентските избори в САЩ от 2016 г.

Китай отговори на американските мита с реципрочни мерки, с което рязко влоши своите търговски връзки с Вашингтон.

Коментирайки важността на бизнес взаимоотношенията между Китай и Русия, Джоу Сяочуан изтъкна историческата значимост на този факт.

„Китай и Русия винаги са поддържали добри взаимоотношения, защото все пак сме съседи. Китай внася огромно количество петрол и газ от Русия, така че икономическите връзки са изключително важни и за двете страни“, допълни той.

По-рано във вторник беше обявено, че група руски и китайски компании предвижда 73 съвместни инвестиционни проекти на обща стойност от над 100 млрд. долара.

Сътрудничеството между Китай и Русия е от особено значение за глобалното икономическо развитие на двете държави и подчертава техния стремеж към икономическа стабилност на фона на американските санкции и налаганите от Вашингтон мита върху вноса на китайски стоки.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китай ще продължи да подкрепя икономиката си заради натиска от забавянето