IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Китай Ли Къцян се оттегля от поста в края на годината

Решението му повдига въпроси и за бъдещето на държавния глава Си Дзинпин

09:28 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът на Китай Ли Къцян. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Премиерът на Китай Ли Къцян. Снимка: Bloomberg LP

Премиерът на Китай Ли Къцян заяви, че ще се оттегли от поста си след края на тази година, задавайки тенденция за предстоящи размествания на фона на въпросителните за бъдещето на президента Си Дзинпин, предава Bloomberg.

Ли направи този анонс по време на годишната си пресконференция в петък в отговор на въпрос за постиженията на десетилетието му като държавен служител № 2 в Китай. В Китай премиерът ръководи Държавния съвет и контролира редица министерства, докато президентът изпълнява функциите на държавен глава. Си също така оглавява партията и е главнокомандващ на армията.

„Казах, че тази година е последната година от мандата на китайското правителство", заяви 66-годишният Ли пред репортери в Националния народен конгрес в Пекин. „Тази година е и последната година от моето премиерство“.

Страната се подготвя за провеждащия се два пъти на десетилетие конгрес на Комунистическата партия през втората половина на тази година, на който ще бъдат разместени висшите партийни постове. Въпреки че се очаква Си да остане за трети мандат като лидер след премахването на ограниченията за президентските мандати през 2018 г., властите все още не са коментирали публично плановете му.

„Убеден съм, че под силното ръководство на Централния комитет на ККП, с другаря Си Дзинпин начело, със силната подкрепа на различни сектори и особено с упоритата съвместна работа на китайския народ в цялата страна, китайската икономика ще успее да преодолее трудностите", каза Ли. „Ще успеем да постигнем всички основни цели и задачи за икономическо и социално развитие, поставени за цялата година, и да положим надлежна, стабилна основа за развитието на страната в бъдеще“.

Ли е и член № 2 на висшия Постоянен комитет на Политбюро - позиция, за която е достатъчно млад да запази дори ако се оттегли от премиерския пост. До повишението на Ли през 2012 г. партийната позиция № 2 се заемаше от тогавашния председател на националния конгрес (парламента) У Бангуо, а позицията № 3 - от тогавашния премиер Вън Цзябао.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още