IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур и Хонконг отварят границите си един към друг

Местните авиокомпании са особено засегнати от ограниченията за пътуване и спада в търсенето заради пандемията

13:16 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сингапур и Хонконг ще отворят границите си един за друг за първи път от почти седем месеца, освобождавайки хората от двата града от задължителна карантина в споразумение, което ще възстанови връзките между двата водещи финансови центъра на Азия, пише Bloomberg.

Задължителната карантина ще бъде заменена с тестове за коронавирус, каза министърът на транспорта на Сингапур Онг Йе Кунг пред репортери в четвъртък и се надява отварянето да се случи до седмици. Министърът на търговията и икономическото развитие на Хонконг Едуард Яу потвърди пакта, първоначално обявен от South China Morning Post.

Акциите на листната на хонконгската борса Cathay Pacific Airways скочиха със 7,8%, най-големият ръст от повече от седем седмици, като затвориха с повишение от 6,1%.

Акциите на Singapore Airlines Ltd. поскъпнаха с 0,6%. И двата превозвача са особено засегнати от ограниченията за пътуване и спада в търсенето заради пандемията, тъй като нямат вътрешен пазар, на който да се върнат.

Бизнес пътниците ще бъдат с приоритет в началните етапи, което може да се промени, ако епидемията се подобри или влоши. Подробностите за споразумението ще бъдат уточнени през следващите седмици, се казва в изявление на правителството на Хонконг, без да се посочва от каква дата ще влезе в сила планът.

Пътуващите трябва да са били в Хонконг или Сингапур в продължение на 14 дни преди пътуването си, като ще трябва да представят и отрицателни тестове за COVID.

 „Това е малка, но значителна стъпка, тъй като Хонконг и Сингапур са регионални авиационни центрове“, каза Онг.

сингапур, сингапур,

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още