IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взрив в китайска фабрика изтъква рисковете около доставките на батериите

Инцидентът във фабриката на звеното на CATL Hunan Brunp е отнел живота на един работник, ранявайки тежко други шестима служители

17:40 | 08.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Най-големият производител на батерии в Китай Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) ще трябва да се съсредоточи върху проблемите около безопасността, след като експлозия в съоръжение за рециклиране на негово подразделение насочи вниманието ѝ към рисковете, свързани с веригата на доставки в бранша, съобщава Bloomberg.

Взривът в завода на Hunan Brunp Recycling Technology Co. в провинция Хънан е отнел живота на един работник и е ранил тежко шестима, съобщават местните власти. 

Hunan Brunp е звено на Guangdong Brunp Recycling Technology Co., дъщерно дружество на CATL.

От Brunp посочват чрез WeChat, че експлозията е причинена от запалило се отпадъчно алуминиево фолио, добавяйки, че ще се проведе разследване за всякакви допълнителни потенциални опасности и ще бъде осигурено безопасно производство в бъдеще.

Инцидентът има ограничено въздействие върху производството и операциите на CATL и компанията ще засили прилагането на отговорностите за безопасност и управлението на безопасността, изтъква представител на концерна.

Експлозията вероятно ще поднови проверката за рисковете около безопасността при процесите на използване и рециклиране на батерии във все още развиващата се индустрия, в която металите се рециклират за повторна употреба от отработени опаковки. Литиево-йонните батерии - използвани при електрическите автомобили - са ключов инструмент за ограничаване на глобалните емисии на парникови газове, но понякога причиняват пожари, които трудно могат да бъдат овладени.

Hunan Brunp е отговорна за 10% от нетната печалба на CATL през 2019 г., според годишния доклад на компанията-майка. Guangdong Brunp Recycling разполага с годишен капацитет за обработване на употребявани батерии от 120 000 тона, със степен на възстановяване на метала от 99,3% за никел, кобалт и манган.

Степента на въздействие на взрива ще зависи от размера на инвентара на Brunp, от настроенията на пазара и от мащаба на инспекциите относно трудовата безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още