IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо една от най-големите индийски банки трябва да бъде спасявана?

Квазиправителствената спасителна помощ може да помогне само на кредиторите и спестителите със сметки в банката, но не и на акционерите

08:40 | 06.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: </em>Dhiraj Singh/Bloomberg</p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

След месеци на несигурност очевидно има план за спасяване на проблемната Yes Bank в Индия. Банката, която е една от най-големите частни банки на субконтинента, изпитваше остра нужда от пари поради криза в индийските т. нар. сенчести банки. Според съобщения в медиите държавната банка SBI вече е готова да защити финансовата група от колапс.

Преди това обаче Централната банка на Индия ограничи тегленията до 50 000 рупии (682 долара) и наложи строги ограничения за операциите на четвъртия по големина частен кредитор в страната, докато окончателно се разработи планът за спасяване. В изявление късно в четвъртък регулаторът заяви, че е принуден да предприеме действия, след като последните усилия на банката за набиране на нов капитал не успяха да се реализират и тъй като заемодателят „е изправен пред редовен отлив на ликвидност“.

Акциите на Yes Bank се сринаха с 25% в петък сутринта в Мумбай, като индексът Bankex спадна с над 5%. Рупията се обезцени с повече от 1%, достигайки рекордно ниското ниво, достигнато през октомври 2018 г. Индексът S&P BSE Sensex загуби цели 3,8%.

Равниит Джил, бившият директор за Индия в Deutsche Bank, който оглавява Yes Bank от началото на миналата година, не успя да намери частен инвеститор за многомилиардната финансова дупка.

Правителството на премиера Нарендра Моди е одобрило плана за спасяване, предава Bloomberg, позовавайки се на вътрешни източници.

Според информацията консорциум, ръководен от SBI, трябва да предостави на изпадналата в криза банка свеж капитал. Според индийския финансов вестник Mint става дума за общо между 1,6 до 1,9 милиарда долара. Вестник Economic Times съобщава, че консорциумът трябва да придобие 49-процентов дял в банката.

Втората участваща страна е държавната застрахователна компания LIC. Министерството на финансите на Индия и SBI първоначално не коментираха статиите. Yes Bank пояснява, че не е била информирана за подобни планове.

Анализаторите обаче смятат, че плановете за спасяване са правдоподобни: „Икономическите разходи от фалита на Yes Bank са много по-високи от разходите за спасяване", се казва в коментар на Macquarie Research. И понеже частните инвеститори очевидно имат малък интерес към банката, сегашният план очевидно е единственият вариант.

Кризата в Yes Bank възникна, защото банката бе особено силно ангажирана в трансакции с така наречените банки в сянка. Тези финансови фирми придобиха значително значение в Индия през последните години. Те заемат пари от банки и ги прехвърлят за финансиране на небостъргачи, инфраструктурни проекти и закупуване на нови автомобили. Тази т.нар. сенчеста банкова система се оценява на 190 млрд. долара, с което тя е третата по големина сред сенчестите системи на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) и 15-а в света.

Когато една от най-големите сенчести банки, IL&FS, вече не беше в състояние да обслужва дълговете си и беше поставена под държавен контрол в края на 2018 г., в цялата индустрия настана криза на доверието. Тъй като заемите намаляха значително, много компании изпаднаха в затруднение.

Сривът на Yes Bank би дал ново измерение на финансовата криза, казват наблюдатели. За да премахне опасенията относно ескалация, централната банка на Индия наскоро подчерта, че няма да допусне фалит на голяма банка. Статиите за спасяването на Yes Bank предизвикаха вълна от еуфория на борсата. Цената на акциите на банката скочи с почти 30 процента до над 37 рупии за акция.

Но радостта може да се окаже преждевременна. Анализаторите на инвестиционната банка JP Morgan определиха ралито като „неоправдано“. Те предполагат, че квазиправителствената спасителна помощ ще помогне само на кредиторите и спестителите със сметки в банката.

Но акционерите вероятно ще помолени да платят, смятат анализаторите. Ето защо те понижиха целевата си цена от 55 рупии до само една рупия - очаквайки почти пълна загуба за акционерите. Анализът съвпада с материала на Economic Times.

Вестникът пише, позовавайки се на вътрешни източници, че консорциумът ще поеме 49-процентовия дял в банката само за по две рупии на акция. В крайна сметка и за шефа на банката Джил също може да има лоши новини: Индийският канал за финансови новини CNBC-TV18 съобщи, че новите собственици на банката вероятно ще настояват за смяна на директора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още