IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното на Didi Chuxing за логистични услуги набра 1,5 млрд. долара

Размерът на финансиране надминава първоначалните очаквания от 400 млн. долара, тъй като инвеститорите очакват с оптимизъм бързото възстановяване на Китай

16:40 | 26.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската компания за споделено пътуване Didi Chuxing Technology Co. е близо до финализиране на първия кръг на финансиране в размер на 1,5 млрд. долара на своето звено за логистични услуги, съобщава Bloomberg. В кръга участва и базираната в Сингапур Temasek Holdings Pte.

Размерът на финансиране надминава първоначалните очаквания за 400 млн. долара, тъй като инвеститорите очакват с оптимизъм бързото икономическо възстановяване на Китай. 

Основаната от милиардера Джак Ма компания за частни капиталови инвестиции Yunfeng Capital и IDG Capital ще се присъединят към финансирането на звеното Didi Freight, което предлага тежкотоварни услуги, подобни на конкурента Uber, споделя източник, запознат с темата.

Сред другите инвеститори в дебютния кръг на звеното са компанията за недвижими имоти Country Garden Holdings Co., както и подразделение на китайската държавна инвестиционна компания CITIC и Hidden Hill Capital.

Икономиката на Китай се върна към предпандемичните темпове на растеж през четвъртото тримесечие на 2020 г., след като индустриалните двигатели на страната се възстановиха, за да отговорят на нарастващото търсене при износа.

Натоварването на вътрешната логистична мрежа, засилено от увеличената онлайн търговия по време на пандемията, създава благоприятна почва за развитие на услугите за товарен транспорт. Стартъпи като Full Truck Alliance, подкрепен от SoftBank Group Corp., и технологични компании от ранга на Alibaba Group Holding Ltd. се фокусират върху тези възможности, за да рационализират процеса на доставка, свързвайки търговците с шофьорите и доставчиците.

Didi реализира за първи път своята логистична услуга в градовете Чънду и Ханджоу през юни миналата година, като до момента компанията е разширила този бизнес до общо осем големи населени места, обработвайки средно над 100 хил. поръчки дневно.

Подкрепен от Tencent Holdings Ltd. и SoftBank, китайският стартъп успява да вземе преднина пред по-големи конкуренти като Full Truck Alliance, известен в Китай като Manbang, и Huolala.

Huolala успя да набере 515 млн. долара от инвеститори, включително от Sequoia и Hillhouse. Full Truck Alliance в същото време набра около 1,7 млрд. долара от инвеститори близо месец преди това.

Didi Freight представлява една от ключовите инициативи за растеж на компанията майка, която се стреми да диверсифицира операциите си. Didi също така разширява своето звено за автономни превозни средства и услугата за роботаксита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още