IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавно се трупат парите в Сребърния фонд

За 8 месеца средствата са се увеличили със 181 млн. лв., показват данни на Министерство на финансите

08:37 | 22.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В края на август 2020 г. средствата, натрупани в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, са в размер на 3,285 млрд. лв. Това е с около 11 млн. лв. повече спрямо юли, когато те бяха в размер на 3,269 млрд. лв. От началото на годината сумата е нараснала със 181 млн. лв.

Това става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството. Трансферираните през юли 2020 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 15,94 млн. лв., което е с 2,61 млн. лв. по-малко спрямо месец по-рано, когато трансферът бе в размер на 18,55 млн. лв.

Сумата в края на второто тримесечие бе в размер на 132,80 млн. лв. Общо за 2019 г. трансферираните пари са 181,85 млн. лв. а за първото тримесечие на тази година сумата е 13,97 млн. лв.

сф сф

Според приетата дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за 2019-2021 г. натрупаната сума остава на депозит в БНБ поне до 2021 г., а най-вероятно и до 2040 г.

Резервните пари за пенсии, които трябва да гарантират стабилност на пенсионната система, ще се управляват все така консервативно, както и към момента. Кабинетът прецени в началото на октомври миналата година, когато документът бе приет, че това е най-безопасната стратегия.

Бизнесът от години настоява постъпленията в Сребърния фонд да се подкрепят с допълнителни източници, но към момента не се очертава това да се случи. По закон той би следвало да се пълни от бюджетните излишъци, от пари от концесии и приватизация, но и отново по закон не може сумите в него да бъдат инвестирани.

Припомняме, че Среръбният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 12 години в него са се натрупали едва 1,2 млрд. лв. допълнителни средства.

Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца. Дефицитът в системата възлиза на над 4 млрд. лв. за 2019 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още