IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и "Обединени патриоти" се договориха за 8 лв. държавна субсидия

Много или малко е това, нека да преценим във времето, за нас приоритет е през новата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет, каза Владислав Горанов

19:41 | 05.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се разбрали да гласуват за 8 лв. държавна субсидия за партиите. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след политически консултации в голямата коалиция.

Идеята за осемте лева е на БСП, но при първото гласуване беше отхвърлена, както и за един лев на реален глас.
С колегите от "Обединени патриоти" постигнахме принципно съгласие да влезем в пленарната зала и отново да поставим на дискусия дебата за партийните субсидии, те настояха да се подкрепи виждането на БСП за осем лева, обясни министърът. По думите му, много или малко е това, нека да преценим във времето, за нас приоритет е през новата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет. Горанов уточни, че патриотите не са поставяли условие да подкрепят бюджета срещу приемането на осем лева партийна субсидия.

Той припомни, че коалиционният им партньор отдавна защитава тезата, че решението за субсидия от едни лев не може да остане във варианта, приет през лятото. ГЕРБ не сме отричали необходимостта от адекватно финансиране на партиите, но не искахме да сме заложници на популистки тези по отношение ролята на партийните субсидии в дебата, подчерта Владислав Горанов.Той отбеляза, че според ГЕРБ този дебат не трябва да е част от дебата за държавния бюджет, но законът за политическите партии сега предвижда обратното.

Позицията на ДПС си е тяхна, лаконично коментира Горанов, че с решението си управляващите потвърждават информацията на ДПС от по-рано днес за договорка между ГЕРБ и БСП.

Припомняме, че в предложението на Министерство на финансите сумата е 1 лв., от БСП предложиха тя да бъде 8 лв. Искането на опозицията обаче бе отхвърлено малко по-рано, а текстовете на вносителя Министерски съвет се наложи да бъдат прегласувани 2 пъти, като и двата пъти не бяха приети. При това положениет субсидията става 0 лева, коментира за Investor.bg депутатът от БСП Румен Гечев. Той обясни, че правилото за прилагане на текстове от предишния бюджет, в случай, че новите не бъдат приети, важи само когато става дума за целия разчет, а не за отделни членове. Освен това в закона за бюджета за тази година е записано, че "одишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2019 г. е 11 лв.", т.е. има фиксиран срок и няма как това да бъде приложено и за 2020 г. 

Окончателният резултат е нула лева субсидия за политическите партии. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента след гласуването в пленарна зала, с което бяха отхвърлени предложенията на БСП за осем лева субсидия и това за субсидия от един лев.

Карадайъ обясни, че резултатът от гласуването е факт и благодарение на това, че от ДПС предварително са изобличили ГЕРБ и БСП в съглашателство. По-рано през деня Мустафа Карадайъ заяви пред журналисти, че има договорка между двете партии да бъде прието предложението на БСП. В зала при гласуването на предложението за един лев субсидия "Обединени патриоти", ДПС и БСП събраха 120 гласа и гласуваха "против" предложението за субсидия от един лев, което остана със 104 гласа "за" на депутати от групите на ГЕРБ, "Воля" и двама независими.
Карадаъй констатира, че случилото се в зала след двете гласувания, е най-справедливо, защото така финансирането е еднакво за всички.

"Предотвратихме една огромна несправедливост. Това, което се предлагаше обслужва само големите партии", каза той и визира ГЕРБ и БСП.

Йордан Цонев коментира, че поправки на сегашното положение от нула лева субсидия могат да бъдат правени, едва след като Законът за държавния бюджет бъде обнародван в Държавен вестник. Според него политическите партии са проспали времето за консултации и дебат. Цонев констатира, че от ДПС винаги са настоявали и са били готови за диалог по темата. "Недейте да забравяте, че моделът, който беше отхвърлен е модел предложен от ДПС в годините, отстояван от ДПС и ние винаги сме стояли зад този модел. Това е модел, при който нещата са ясни, а те са за държавно финансиране на политическия модел в страната", припомни Цонев.
"Сега всеки да си сърба попарата от политическото поведение", каза той

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още