IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Опозицията бавеше приемането на бюджета и дразнеше

Бюджет 2018 дава 2,5 милиарда лева повече за секторите с приоритет, обясни председателят на бюджетната комисия в парламента

11:38 | 01.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Опозицията се опита да бави нарочно дебата за приемането на бюджета и да дразни мнозинството с дълги изказвания. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в ефира на bTV. Тя гостува в студиото по повод среднощните дебати при гласуването на дъжавната план-сметка за догодина.

„БСП имаха действително много предложения, а в зала се изказваха 10 пъти повече от обкновено. По 6-7 души коментираха едно предложение“, добави Стоянова и даде пример с това, че депутат дори е чел предложението на вносителя (Министерския съвет), само и само да запълни времето.

Председателят на бюджетната комисия отново припомни, че за догодина са предвидени над 2,5 млрд. лева повече разходи от планираните за 2017 г. По думите ѝ много сектори ще го усетят. "Както предишни години и през 2018 г. най-много пари ще отидат за образование, здравеопазване и сигурност, както и социалната сфера", уточни Стоянова.

В отговор на критиките, че правителството отново налива огромни суми пари в нереформирани сектори, тя обясни, че в образованието пари не се изливат, а има целенасочено влагане на средства.

„Целта ни е да имаме качествено образование и да се привлекат млади учители”, коментира Стоянова и добави, че в случая с парите на БАН трябва не само да има пари, но и да има реформи. 

„Имат само 5 млн. лева ръст, но имат и за първи път достъп до 65 млн. лв. за наука – там трябва да се работи и кандидатства по проекти. Смисълът е да има задачи, да се ангажира потенциала на учените и да се получи максимален ефект”, добави тя.

По повод парите за ремонт на храм-паметника „Св. Александър Невски” депутатът от ГЕРБ уточни, че БСП не са спазили парламентарната процедура и са търсили повод да заявят, че не се дават пари за паметници на културата.

„В този сложен закон, какъвто е бюджета, не може предложения да се дават в зала, на крак. Това става в комисия. Антонов не дойде в комисия да представи проекта си. Това е по-скоро популизъм, а не да се свърши работа”, посочи Менда Стоянова.

Относно партийните субсидии, тя посочи, че по темата прекалено се драматизира. „Тези пари се дават на партиите, за да се поддържат големите структури в цялата страна. Ако това не се случи с парите от субсидиите, би означавало нерегламентирано финансиране“, каза още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още