IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 200% ръст на безконтактните плащания за година е отчетен в България

След лек спад в началото на пандемията от COVID-19 от април насам броят им непрекъснато расте

15:27 | 15.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;iCard АД</em></p>

Снимка: iCard АД

Над 200% е увеличението при безконтактните плащания в България за близо една година. Потребителите у нас започват все по-масово да използват дебитни и кредитни карти или телефони, когато пазаруват и извършват трансакции. Това сочат данните на най-големия български дигитален портфейл iCard за периода октомври 2019 – септември 2020 г.

Броят на безконтактните плащания с карта през септември тази година е над 2 пъти по-голям в сравнение с октомври миналата година. Възходяща тенденция се наблюдава и при плащанията с телефон, които също се оказват предпочитан вариант от българите. При тях увеличението е с над 100%, отново за период от близо година. Според статистиката пикът на безконтактните трансакции се отбелязва през септември 2020 г., спадове са регистрирани през март-април, когато започна пандемията от COVID-19 и хората останаха по домовете си заради риск от пренасяне на вируса. 

Електронните плащания се превръщат във все по-предпочитан вариант заради сигурността и безопасността. Покрай рисковете, свързани със заразяване от COVID-19 и спазване на здравните мерки, хората вече изградиха навици да използват карти или телефони вместо пари в брой и установиха удобството при този тип плащания. С цел избягване докосването на предмети, които пипат много хора, каквито са банкнотите и монетите, потребителите заложиха на дигиталните трансакции.

Подобно сигурно и надеждно решение за плащане представляват и NFC ключодържателите, които са с вграден чип и се свързват със сметка от дигиталния портфейл на потребителите. Този тип аксесоарите са идеално средство за бързи безконтактни плащания, а на пазара иновативните ключодържатели се предлагат единствено от iCard. С тях потребители лесно управляват  средствата, с които разполагат, могат да следят за всички направени трансакции и плащат удобно и лесно през всеки ПОС терминал. 

Над 800 000 души в цяла Европа използват българското платежно решение iCard. Дигиталният портфейл е пуснат на пазара в началото на 2018 г. и към днешна дата е спечелил доверието клиентите на водещи пазари като Румъния, Италия, Германия, Франция и Англия. 

Сред основните предимства на портфейла са безплатната му инсталация и регистрация, липсата на каквито и да е месечни такси, възможността да се плаща с телефон, както и да се правят мигновени безплатни преводи на пари между потребителите му. 

iCard АД е основана през 2007 г. с екип от 8 души. Днес компанията е лидер на пазара на дигитални финансови услуги с операции в 30 страни и над 250 служители. През 2019 г. дружеството отчита 30% ръст в обема на обработените трансакции, извършени с платежни карти, издадени от iCard и 70% ръст в приетите и обработени трансакции като акцептираща институция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още