IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Audi-то на матраците

Българският стартъп Amber ще се опита да прекрои един закостенял с годините пазар и да пробие в чужбина

11:39 | 07.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свикнал съм да разпознавам искрите в очите, убеждението и вълнението в гласа и въобще цялата страст, с която младите предприемачи говорят за своята бизнес идея, в която искрено вярват. Но, признавам си, малко е странно, когато тази страст се отнася за макар и иновативен, но производствен бизнес, свързан с... производството на матраци.

Сигурно по същия начин са се чувствали и фондовете и акселераторите за финансиране, пред които е представял идеята си младият Теодор Димитров, който признава, че за подобно производство наистина е по-трудно да се намери финансиране в България. И не от категорично нежелание, а защото самите фондове не познават добре този бизнес.

Иначе, подобно на много други вдъхновяващи бизнес истории, и тази започва като на шега, случайно и с доза късмет. Преди около година младият предприемач Теодор Димитров и неговите партньори оглеждат нови възможности за стартиращ бизнес в сферата на съня и активната почивка. Той и сътрудниците му обаче изненадващо установяват, че втората най-разпространена причина за лош сън на европейците е... лош или неудобен матрак. 

И отново след една случайност се стига до уникалната, световно патентована технология на Amber. Няколко месеца по-късно един от съдружниците в компанията, който има проблеми с щитовидната жлеза, открива лечение чрез кехлибара. Така се ражда идеята за физическото вкарване на този материал в самите матраци, разказва Димитров пред технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.

Кехлибарът е природен материал, който се добива от иглолистни дървета и е наричан още “дар от слънцето”. Способностите му отнемат стреса и напрежението от тялото, имат успокояващ ефект, намаляват болките във врата, гърба, ставите и мускулите и по този начин кехлибарът осигурява по-спокоен, дълбок и зареждащ сън.

Така чрез специална, патентована от стартъпа иновативна технология, полускъпоценният камък се интегрира в Amber, запазвайки благотворните си качества. Във всеки матрак, произведен от компанията, се съдържа 100% чист балтийски кехлибар на прах.

Втората иновация, която компанията прави, е донякъде може би взаимствана от известния вече американски стартъп Casper и е свързана с бизнес модела – продажба без физически магазини – само онлайн. Според Димитров шоурумите само оскъпяват продукта, а съществуването им не улеснява напълно клиента, а напротив - прави избора му много по-труден и много често след това съжалява за него

Затова Amber дава 100 дни пробен срок за всеки клиент, в които той да може да пробва закупения матрак в домашни условия и без да се притеснява от продавач-консултанти и други клиенти. Ако клиентът е недоволен, може да върне стоката, без да плаща разходите за доставка, а от компанията ще му възстановяват продажната сума.

За няколкото месеца дейност компанията не е имала върнат матрак. 

Въпреки че е много амбициозен, Димитров не крие, че е добре осъзнат за сериозната конкуренция, с която се сблъсква компанията. И трезво отбелязва, че „Amber няма да продава големи количества като Volkswagen, а по-скоро искаме да сме като Audi за матраците“.

Ако в България годишно се продават около 350 хил. матрака, без в този брой да влизат купуваните от хотелите, при средна цена от поне 300 лева, грубо пазарът се оценява на над 100 млн. лева годишно. Amber иска на първо време да продава по 30 матрака на месец, за да достигне момента, в който ще излезе на печалба. А в близко бъдеще, до няколко месеца, Amber планира да навлезе и на някои от съседните пазари.

Вижте повече във видео материала от втората част на UpDate, в която ви представяме и топ модела на Huawei – P 10, както и още няколко интересни джаджи от китайската компания.

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
Да напишеш подобно нещо като заглавие "Audi-то на матраците" си е чиста сeляния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още