IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите ли са бъдещето на автомобилната индустрия?

Развитието на технологиите може да доведе до появата на нови принципи на задвижване, казва автомобилният експерт Калоян Желев

21:56 | 21.11.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не е категорично ясно, че електромобилите са бъдещето на автомобилната индустрия. Производители като BMW например виждат бъдещето и във водорода. В същото време техническият прогрес е толкова бърз, че не е невъзможно да се появят и принципи на задвижване, за които все още не се сещаме. Това каза автомобилният експерт Калоян Желев в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Нека не забравяме, че в момента Европа е може би единственият регион в света, който се бори за намаляване на въглеродния си отпечатък, докато всички останали търсят икономически растеж“, отбеляза Желев.

Той коментира и причините американският производител на електромобили Tesla да избере Берлин като място за новата си гигафабрика. Според експерта това е единственият рационален и разумен избор за Tesla, въпреки че цената на труда на час в автоиндустрията в Германия е 60 евро, докато в калифорнийския завод на компанията например е 18 евро.

„Берлин се превърна в технологичен хъб на стартъп компании… Градът няма автомобилната предистория, но за сметка на това на няколко часа път с кола са всички големи центрове. Още повече, че е в екосистемата на автомобилната индустрия, има веригата на доставките и просветената и квалифицирана работна ръка“.

Според госта, ако България разчита да привлече голям, сериозен автомобилен инвеститор, би трябвало да се замисли каква е средата, която иска да създаде, и дали евтината работна ръка наистина е най-голямото ѝ предимство.

Друга тема, която Желев коментира, е необходимостта от подновяване на автомобилния парк у нас.

"Лошото състояние на автомобилите има проявление на улицата всеки ден", посочи експертът.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Докато съществува техническата цивилизация, няма как да има окончателни технологии. Всеки нов продукт е просто етап в развитието. Но електрическите коли са важен етап. Не знам дали ви е известно, но първите електрически автомобили са се появили горе-долу по същото време като бензиновите. Тогава е победила по-добрата технология, тъй като средствата за съхраняване на електроенергия все още са били твърде несъвършени. Ако днес те успеят да се наложат, това ще е голяма победа. 95% от нефта се използва в транспорта. Сами си правете изводите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
pinoccio
преди 4 години
Статията е изключително смислена. Електромобилите са етап от откачването от фосилните горива. Тепърва има да се откриват нови технологични хоризонти. А това с водорода са стари прашасали папки, които досега не беше угодно да бъдат отваряни. Обяснението за това е още едно важно заключение от статията - че другите страни гонят растеж, а тези, иновативните, вече се замислят върху други неща. Мисленето се променя, макар и бавно и малко след проблемите. Растежът вече работи срещу човека. Защото под растеж се разбира единствено - финансова печалба. Нима не е печалба да не бъдат изсечени амазонските гори, нима не е печалба да не бъдат прахосвани ограничените суровини, за да се произвеждат стоки с програмирана амортизация, нима не е печалба да не бъдат замърсявани огромни пространства с отпадъци, които и черна дупка не може да побере? Нима не е печалба едно по-любезно отношения към околния свят - животински, растителен и всякакъв, оттам и към самите нас? Ние сме впрегнати в една кучешка надпревара, а за мюре са ни сложили картината "Голата маха" на Гоя. Експлоатират най-първичните ни инстинкти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още