IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кайзер Карл - личността, която пречупи модните традиции

Лагерфелд не само спаси Chanel, но лансира модната къща като безалтернативна и в сферата на визуалната култура и естетика, казва Любомир Стойков

08:49 | 06.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато Карл Лагерфелд поема кормилото на Chanel, тя е в упадък – много далече от блясъка на империята, която е била по времето на Коко Шанел. Заслугата му е, че той не само успява да възстанови този блясък, но по един много професионален начин лансира модната къща, правейки я безалтернативна не само на световния моден пазар, а и в сферата на визуалната култура и естетика. Това коментира модният и медиен експерт професор Любомир Стойков в предаването "Светът е бизнес" Bloomberg TV Bulgaria.

Няма колекция на Лагерфелд за Chanel, в която той да не използва като цяло нейния стил, адаптирайки го по уникален начин към ценностите на новата генерация, уточни професор Стойков.

"Лагерфелд за мен е един от най-големите интелектуалци в модата. При него има удивидителна дълбочина и това може да си обясним, от една страна, с неговата ерудиция. Той е и художник, фотограф, концептуалист. Сам е снимал и своите колекции и модели".

Смятам, че най-големият му принос е, че той съумява да възприеме традицията; да я разруши в значителна степен; да я интерпретира и по нов начин да представи ценности, посочи експертът. "Той естететизира уличната мода, ъндърграунда, casual стила, съчетавайки котюр с елементи на облеклото на младите хора, което е съвсем функционално и евтино. Вторият му голям принос е, че диверсицифицира модния бизнес не само в сферата на високата мода в облеклото и козметиката, а и на аксесоарите. Неговият стремеж е бил и да бъде част от поп културата, от масата (не с масовия вкус)", допълни Стойков.

"Карл Лагерфелд е уникален във ветрилото на дизайни, които предлага. Той би трябвало да бъде пример с рефлексия към новото и заедно с това дълбочината и чистота на духа".

Вижте в галерията последнaтa колеция на Лагерфелд, представена от Chanel в Париж!

Вижте видео материала с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още