IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Koe e най-голямото предизвикателство пред българската индустрия?

Необходимо е преосмисляне на всички енергийни потоци, твърди Константин Стаменов

21:00 | 09.03.22 г. 5
Koe e най-голямото предизвикателство пред българската индустрия?

Най-голямото предизвикателство пред българската индустрия е да се овладее паниката на енергийните пазари, която повишава цените на електроенергията и природния газ. В момента няма недостиг и няма български компании, които са ограничили или спрели дейността си. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и директор „Стратегическо планиране и инвестиции” в „Стомана Индъстри”. 

"Очакванията са за високи цени до края на 2030 г. Ще имаме "Зелена сделка" - трябва да се инвестира разумно във възможно най-евтини източници за осигуряване на независими енергийни източници", каза гостът.
Зелената сделка на ЕС ще се модифицира заради осъзнаването, че трябва да се намали зависимостта от руски природен газ, добави Стаменов. В нея ще остане ядрената енергия, ВЕИ, хидро енергия, включително и въглищната, уточни той.

Според госта обявеният план на ЕК за по-бързо намаляване на енергийната зависимост от Русия означава преосмисляне на всички енергийни потоци. Производството на електроенергия в България не зависи толкова много от доставки на природен газ, но трябва да се преосмисли концепцията за местен добив и баланса на енергийните мощности, каза още Стаменов.

В коментар за заплахата на Русия да спре газовите доставки за Европа, Стаменов уточни, че в нея се говори за "Северен поток 1", по който България не получава газ. Ако спрат доставките, ще остане газът от Чирен, от Азербайджан през Гърция, евентуални количества от Румъния и Турция.

Целия коментар може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
Най-голямото предизвикателство пред българската индустрия , енергетика и икономика, е пълното некадърие, неграмотност и липсата на грам идея как да се излезе от помийната яма, в която затъваме със светлинна скорост . От месеци на бюрата на пет министъра лежи проектът SGBB - biofuel.alle.bg , способен да реши тотално , бързо и евтино всички кризи и проблеми у нас и в ЕС, но досега няма нито един отговор . Мълчат и мучат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Честито: https://youtu.be/mLz5nXFAols
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 2 години
За мен най-голямото предизвикателство за българската индустрия ще е предстоящото затваряне на АЕЦ Козлодуй, което може да се случи още тази година или следващата. След като бъде забранен износа на обогатен уран каквито са слуховете към момента ние трябва да хлопнем кепенците съвсем скоро и зимата ще сме на режим на тока. Аз не знам за каква електрификация бълнуваме тук, по-скоро животинските впрягове ще се заврънат по улиците не знам защо Фандъкова иска да ги забрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
*** = лaпa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Koe e най-голямото предизвикателство пред българската индустрия? == Да ***, без да я види Биг Систър Херо-иня Мустаф-ова. Мм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още