IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Стефанов: България може да се озова в центъра на нова Студена война

Вчера САЩ забраниха на съдията от Специализирания съд Андон Миталов да влиза в страната заради корупция

22:40 | 06.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: GettyImages</em></p>

Снимка: GettyImages

Забраната за българския съдия от САЩ може да е в центъра на разчистване на сметки с Русия. Възможно е мярката, която Вашингтон прилага за пръв път спрямо българин - да забрани влизането в страната заради корупция, да е акт от нова Студена война между САЩ и Русия с център България. Това каза политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му това е политически знак, който ни дава САЩ.

Вчера в изявление на държавния секретар Майк Помпео бе обявено, че съдията от Специализирания съд Андон Миталов е българинът, на когото САЩ забраняват да влиза в страната. Той е и съдията, който пусна обвиняемия в шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната, докато има мярка за неотклонение, и да отиде в Москва, където получи орден от Владимир Путин.

"САЩ изпратиха този посланик у нас, за да се занимава точно с проблемите на върховенството на закона в страната. Това не е случайно. Посочването на съдия е многозначително", коментира той.

"Важно е да се отбележи и че той е съдия от Специализирания съд, чието предназначение е да се занимава с корупцията по високите етажи на властта", подчерта политологът.

"Няма съвпадение, въпросът е как го разчитаме. Има индикации, че ще има още посочени", каза Стефанов.

Той все пак допусна и че ходът може да се разглежда като вмешателство в политиката.

"През последните години Русия се активизира  в съседните ни държави и Америка смята, че не трябва да оставя фронт за пробив. Не смятам, че има засилване на интереса на САЩ в региона, а отстояването му - опит за възпиране на Русия".

Политологът изрази мнение, че американският президент Доналд Тръмп е разделил страната на две, същото е станало с Brexit във Великобритания.

Стефанов коментира и темата за Зелената сделка на ЕС, след като в Брюксел премиерът Бойко Борисов каза, че тя не е добра за България.

"Това е заради зависимостта на страната ни от конвенционални горива и остарелия ни автопарк. Великобритания предвижда да забрани продажбата на бензинови и дизелови автомобили, ние можем ли да направим това?", запита той.

По думите му сега Борисов се старае да не изпадне в ситуацията като при пакета "Мобилност".

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още