Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Новата порция стимули на ЕЦБ – лоша терапия за ЕС

Ако бях финансов министър на България, бих се въздържал от влизане на страната в еврозоната в този момент, твърди икономистът Красен Станчев

Новата порция стимули на ЕЦБ – лоша терапия за ЕС

Снимка: Ройтерс

Най-лошото, което може да се случи на Европейския съюз (ЕС), е подготвяният нов пакет стимули от страна на Европейската централната банка (ЕЦБ). Причината е, че този пакет, който се обсъжда още от ноември, съдържа части, противоречащи на традициите на централното банкиране - поддържане на постоянно количество пари в обращение, което значи поддържане на ценова стабилност. 

А това, което напоследък прави ЕЦБ, е спасяване на страни в дългови кризи, на банки (частен сектор) и предоставяне на умни мерки за поддръжка на икономическия растеж (разширяване на паричното предлагане и инфлация). Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът и  основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

Още по темата

Централните банкери се позовават при решението си за тези мерки на доклад, поръчан от ЕЦБ и изготвен от бившия главен икономист на МВФ Оливие Бланшар. В него се казва, че когато паричното предлагане (печатане на пари) се разширява с процента на ръста на икономиката, то това не е страшно. "Въпросът е, че печатането на пари е факт, а предполагаемият ръст на икономиката е концепция", каза Станчев. По думите му това създава рискове и ако зависи от него, България би трябвало в този момент да се въздържи от влизане в еврозоната. 

Станчев коментира и данните на НСИ за спад на промишленото производство през юли на годишна база. „Спадът в цифрово изражение е вероятно е 250-300 млн. лева, което може да бъде сезонен и външен фактор. Т.е. по-малко износ, което води до нереализиране на продукция. За последните 10 години износът като дял в БВП се е увеличил доста – около 4 пъти. Той е по-скоро външен фактор. Инвестициите са на равнището от миналата година. Има основание за внимание, но не и за тревога", каза икономистът.

Той коментира и разпределянето на ресорите в състава на Европейската комисия, пояснявайки, че и предишният ресор на България не е бил много съществен. „Сега на фокус попада и образованието. Нещо съществено не вярвам да се промени в съответните програми", смята той. Основната дейност в Комисията се прави от постоянните представители, а българските такива там са едни от най-добре подготвени, изтъкна Станчев.

Какво каза специалистът за данъчното законодателство в Гърция вижте в целия видео материал в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 2749   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
9
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Може да не влизаме в еврозоната но само ако добиваме сами златото си и увеличим златния резерв...Т.е никакъв износ на злато от България.
8
 
0
 
3
преди 10 месеца
Европейската централна банка (ЕЦБ) неправилно прилага еврото. При наличие на банковата грешка, при всякакви бездействия и действия на ЕЦБ – Европейският съюз (ЕС) е с нарастващи щети
При създадената обстановка, колкото по-добре работят другите европейски институции за европейски икономически растеж – толкова ЕС е с повече щети.
Устойчивият прогрес на ЕС е възможен, когато ЕЦБ правилно прилага еврото.
2
 
4
 
2
das
преди 10 месеца
Точен анализ. Но такива бяха резултатите от евровота, ЕНП сами се изненадаха че властта остана при тях и сега им се налага да продължат старата песен на нов глас. Даже и те знаят че това не е на добре, но те сами си отрязаха всички други пътеки.
2
 
2
 
1
das
преди 10 месеца
Точен анализ. Но такива бяха резултатите от евровота, ЕНП сами се изненадаха че властта остана при тях и сега им се налага да продължат старата песен на нов глас. Даже и те знаят че това не е на добре, но те сами си отрязаха всички други пътеки.

Още от Bloomberg TV
К. Кирилов: Ситуацията е трудна за всички бизнеси в страната