IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата порция стимули на ЕЦБ – лоша терапия за ЕС

Ако бях финансов министър на България, бих се въздържал от влизане на страната в еврозоната в този момент, твърди икономистът Красен Станчев

12:32 | 11.09.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-лошото, което може да се случи на Европейския съюз (ЕС), е подготвяният нов пакет стимули от страна на Европейската централната банка (ЕЦБ). Причината е, че този пакет, който се обсъжда още от ноември, съдържа части, противоречащи на традициите на централното банкиране - поддържане на постоянно количество пари в обращение, което значи поддържане на ценова стабилност. 

А това, което напоследък прави ЕЦБ, е спасяване на страни в дългови кризи, на банки (частен сектор) и предоставяне на умни мерки за поддръжка на икономическия растеж (разширяване на паричното предлагане и инфлация). Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът и  основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

Централните банкери се позовават при решението си за тези мерки на доклад, поръчан от ЕЦБ и изготвен от бившия главен икономист на МВФ Оливие Бланшар. В него се казва, че когато паричното предлагане (печатане на пари) се разширява с процента на ръста на икономиката, то това не е страшно. "Въпросът е, че печатането на пари е факт, а предполагаемият ръст на икономиката е концепция", каза Станчев. По думите му това създава рискове и ако зависи от него, България би трябвало в този момент да се въздържи от влизане в еврозоната. 

Станчев коментира и данните на НСИ за спад на промишленото производство през юли на годишна база. „Спадът в цифрово изражение е вероятно е 250-300 млн. лева, което може да бъде сезонен и външен фактор. Т.е. по-малко износ, което води до нереализиране на продукция. За последните 10 години износът като дял в БВП се е увеличил доста – около 4 пъти. Той е по-скоро външен фактор. Инвестициите са на равнището от миналата година. Има основание за внимание, но не и за тревога", каза икономистът.

Той коментира и разпределянето на ресорите в състава на Европейската комисия, пояснявайки, че и предишният ресор на България не е бил много съществен. „Сега на фокус попада и образованието. Нещо съществено не вярвам да се промени в съответните програми", смята той. Основната дейност в Комисията се прави от постоянните представители, а българските такива там са едни от най-добре подготвени, изтъкна Станчев.

Какво каза специалистът за данъчното законодателство в Гърция вижте в целия видео материал в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
mangalistan
преди 4 години
Може да не влизаме в еврозоната но само ако добиваме сами златото си и увеличим златния резерв...Т.е никакъв износ на злато от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 8
Иван Митев
преди 4 години
Европейската централна банка (ЕЦБ) неправилно прилага еврото. При наличие на банковата грешка, при всякакви бездействия и действия на ЕЦБ Европейският съюз (ЕС) е с нарастващи щетиПри създадената обстановка, колкото по-добре работят другите европейски институции за европейски икономически растеж толкова ЕС е с повече щети.Устойчивият прогрес на ЕС е възможен, когато ЕЦБ правилно прилага еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
das
преди 4 години
Точен анализ. Но такива бяха резултатите от евровота, ЕНП сами се изненадаха че властта остана при тях и сега им се налага да продължат старата песен на нов глас. Даже и те знаят че това не е на добре, но те сами си отрязаха всички други пътеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
das
преди 4 години
Точен анализ. Но такива бяха резултатите от евровота, ЕНП сами се изненадаха че властта остана при тях и сега им се налага да продължат старата песен на нов глас. Даже и те знаят че това не е на добре, но те сами си отрязаха всички други пътеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още