Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Подобрения в устойчивостта на строителството ще повлияят на екологията

Софтуер спомага за дигитализирането на строителния сектор, посочи Бистра Папазова, изпълнителен директор на „Кобилдър“

Подобрения в устойчивостта на строителството ще повлияят на екологията

Снимка: Ройтерс

„Кобилдър“ е скандинавска компания, която от 20 години работи в областта на разработването на софтуер, свързан със строителството. Мисията на компанията е да дигитализира строителството, тъй като това ще доведе до много ползи, както за строителния сектор, така и за обществото. Това каза Бистра Папазова, изпълнителен директор на „Кобилдър“, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Сградите консумират 40% от световната енергия и са отговорни за 40% от въглеродните емисии. Строителните отпадъци са 30% от цялото количество отпадъци в света. Дори малки подобрения, свързани с устойчивостта на строителството, биха имали огромен ефект върху екологията и климатичните промени“, смята експертът.

Според Папазова ползите от дигитализацията на строителството биха били налице само когато всички участници в строителния процес работят заедно.

„Софтуерът ще предлага още при началото на проекта самият инвеститор да заложи изисквания колко зелена да бъде сградата, като след това всички участници в строителния процес трябва да спазят тези изисквания“, посочи изпълнителният директор на „Кобилдър“.

Тя обясни, че аспектите, по които се определя дали една сграда е „зелена“ са два – доколко строителните материали са от възобновяеми източници и колко енергия е използвана при производството и транспорта, както и каква е енергийната ефективност на тази сграда.

Бистра Папазова разказа за ситуацията с дигитализирането на строителния сектор в България.

„Факт е, че в България има все повече инициативи от страна на различни институции и организации. Повече се говори за навлизането на дигитализацията при строителството, отколкото се вършат някакви действия за осъществяването на този процес“, коментира експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?