IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Караиванов: На България ѝ предстои още една нулева година

Намаляващият икономически растеж е притеснителен, твърди макроикономистът

13:03 | 10.06.22 г. 1
Васил Караиванов: На България ѝ предстои още една нулева година

На България ù предстои още една нулева година след предходните две, които също бяха такива. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Според него през последните 10-12 години в страната има силно забавяне на инвестициите и те са много под необходимото.

Караиванов посочи, че ръст на икономиката от над 3% може да се счита за „добър“. 

“Ние сме в зоната между добър и отличен растеж. Много добре се представи българската икономика през първото тримесечие. Освен растежа трябва да разгледаме и заетостта, която е стабилна. Безработицата продължава да е на същите нива като преди. Нямаме растеж за сметка на безработица”, каза гостът.

„Особеното в този растеж е, че той до голяма степен е в резултат на натрупани запаси, тоест инвестиции, което отдавна не се бе случвало”, добави Караиванов.

Икономистът подчерта, че по-важно е да се гледат тенденциите и заяви, че намаляващият растеж е това, което е притеснително, а в момента “инфлацията е основният риск”. “Тя е процес, който в момента е набрал много силна инерция. Цените се повишиха, има натиск за повишаване на заплатите, т.е. разходната част за работодателите се покачва. А когато те ги компенсират с приходите, се отива в следваща фаза на нарастване на цените”, обясни гостът.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Не е нулева, ефективно потъване с 10% и нагоре :) 3% ръст при 15-17% инфлация е грубо... да не говорим, че май отива към 30% обезценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още