Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Защо новите данъчни облаги в Полша са популистка мярка

Нов закон освобождава от данък младежите под 26-годишна възраст

Защо новите данъчни облаги в Полша са популистка мярка

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В началото на месеца в Полша влезе в сила нов закон, според който доходите на младите хора на възраст до 26 години няма да бъдат облагани с данък. Разпоредбата засяга около 2 млн. работещи поляци според изчисления на правителството на премиера Матеуш Моравецки. Целта е да се спре огромното изтичане на мозъци, което Полша преживява в последните 15 години, след като влезе в ЕС.

Според официалните данни за този период 1,7 млн. души са напуснали страната, като почти 600 хил. от тях са с висше образование, уточнява CNN. Великобритания е най-популярната дестинация за полските имигранти и вече близо 1 млн. поляци живеят там.

Темата коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кристиян Шкварек, международен анализатор.

Според него това е последната засега от пакет от мерки, насочени към повишена раждаемост (Полша е една от страните в ЕС с най-ниска такава) и задържане на младите в страната. „Този пакет не беше планиран отначало, те като че ли измислят нещо ново всяка година“, каза Кристиян Шкварек. 

Още по темата

По думите му проблемът с емиграцията не е толкова сериозен в Полша и то главно, защото такива мерки се прилагат вече от над 15 години. Това е проблем в цяла Източна Европа от 90-те години на миналия век и е нормално. Конкретно в Полша вече повече хора се връщат, отколкото напускат. Това първо стана в Естония и Прибалтика, после и в Чехия и Словакия, сега в Полша и се надявам и скоро в България да се случи, добави още той.

"В Полша успяха да запълнят тази липса с огромен брой украинци и хора от Беларус  – близо 2,5 млн. души оттам са влезли в Полша и са получили право на пребиваване и работа там. Това им позволява да наваксат изтичането на кадри, което според полския министър на вътрешните работи е 1,8 млн. поляци", заяви още Шкварек.

„Не вярвам това да повлияе на движението на работна сила от Полша към други страни от ЕС. От година и половина Полша вече е в групата на богатите страни в света и е единствената страна от бившия Варшавски договор, която направи това“, заяви по телефона за Bloomberg TV Bulgaria Красен Станчев, икономист, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

При съвременните технологии, когато имате ниско данъчно облагане в дадена юрисдикция, хората, които работят на различни места по света могат да плащат данъци там, където са избрали. Така за някой ще е възможно формално да е регистриран в Полша и да работи другаде и да получава повече пари. Това ще доведе до това, че ще се засили контрола върху отделните данъкоплатци и техните семейства. Лихвите по ипотечни кредити в Полша са около 30-40% по-ниски, отколкото в България и едва ли са проблем за хората, заяви Станчев.

Това поставя въпроса какво се случва, когато масово се ползват подобни облекчения? Всяко неравномерно третиране е малко рисково от финансова и макроикономическа гледна точка, каза той.

Вижте още във видеото. 

гледано: 1405   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
К. Кирилов: Ситуацията е трудна за всички бизнеси в страната