IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Асиметричното движение при цените на горивата води до недоволство

Нови протести не биха решили ценовия проблем, смята Преслав Райков

11:18 | 25.04.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След големите протести от миналата година бензинът поевтиня, но през последните три месеца цената отново тръгна нагоре. Така в сравнение с януари днес горивото е с 25-26 стотинки по-скъпо. 

"Ако следим цените на основния петрол на Европа, само за януари има поскъпване от 37%, подхранено от доста геополитически фактори - ситуацията в Иран, във Венецуела. Мисля, че съответства на тези в страната", коментира финансистът Преслав Райков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в страната има асиметрично движение на суровия петрол. Когато стойността на "черното злато" се покачва много по-бързо, това бързо се отразява на бензина и дизела. Когато спада, това става по-бавно, което създава усещане на хората, че цените на горивата не спадат със същия темп.

"Цените на горивата биха се повишавали оттук насетне. Ако проследим това, което се случва в последните месеци - покачването на цените на петрола, и го обясним с това, че се дължи на рестриктивната политика на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия и невъзможностите на нефта в САЩ да компенсира, бихме виждали по-голяма заинтересованост от ОПЕК и Русия да се задържат тези цени", посочи Валентин Кънев от Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

Според него това, което се е изнасяло от Иран до този момент, трябва да бъде компенсирано от някой друг.

"Пазарът ще бъде дисбалансиран от това, което посочи г-н Кънев. Очаквам да се появи свръхпредлагане. Това поскъпване на глобавния пазар е по-скоро от спекулативен характер, защото спекулантите са първите, които реагират на политически решения. Пазарът след това обаче придобива реално измерение. До две седмици цената на нефта ще се понижи", обясни енергийният експерт Васил Начев.

Според Преслав Райков протестите не биха могли да решат проблема с цената на горивата.

"Държавата трябва да се намеси по косвен начин, като насърчи конкуренцията чрез ясно регламентиране на законите за данъчните складове - темата, която повдига най-голям дебат в сферата", посочи той.

Цялата дискусия може да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Естествено, че ще го реши.. особено бунт. България е държава богата на природни ресурси (вкл. енергийни), която се контролира от алчна и неука шайка престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
а ти преди да напишеш поредната си "велика мъдрост" е добре да прочетеш статията, а не само заглавието... човека, политкоректно казва че има монопол покровителстван от държавната мафия на нашия пазар и за това протест/ бунт ще помогне само краткосрочно, но няма да реши проблема ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 4 години
"Според него това, което се е изнасяло от Иран до този момент, трябва да бъде компенсирано от някой друг."А що? Що не продължим да си купуваме от Иран и да пратим краварите на **** им? Щото имаме пари, богати сме и можем да си го позволим... като ни писне.. ама докато ни писне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
lyusien
преди 4 години
Тези велики икономисти трябва да знаят че цените на суровия петрол са фютчарси Купуваш днес но доставката е след 6 месеца Този петрол които сега е на бенциностанциите е купуван преди 6 месеца когато цените са били поне 30 % по евтини На какво основание ги повишават по бензиностанциите Разбира се в България не бива да се очудваме Когато цените се повишават петролните компании повишават цените на горивата веднага и забравят за фютчарси Но когато намаляват те веднага се сещат за фютчарси и се правят на разсеяни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още