Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

500 млн. лв. са разплатени към ББР по националната програма за саниране

Търсят се варианти за бъдещо финансиране на програмата, заяви Николай Нанков

500 млн. лв. са разплатени към ББР по националната програма за саниране

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е разплатило към Българската банка за развитие (ББР) 500 млн. лв. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, а банката към българските общини – около 1 млрд. лв. за трите години от 2015 г. до сега. Имаме да реализираме дейности за още 1 млрд. лв. Това коментира днес министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред журналисти в Бургас, съобщи пресцентърът на МРРБ.

Той отрече информациите, според които по програмата са похарчени 2 млрд. лв.

Благодарение на мерките за енергийна ефективност са налице спестявания между 40 и 60% в отделните апартаменти, допълни министърът. 

Още по темата

Николай Нанков припомни, че се търси вариант как да продължи бъдещото финансиране на програмата. „Големият проблем на програмата не са експертизата, строителите, общините или механизмът, по който се изпълнява, а това, че се политизира.  Ако я прекратим, основателно ще се каже, че само 5% от населението или 15% от живущите в жилищни блокове са се облагодетелствали от санирането. Затова не искаме да я прекратяваме, а да я продължим“, категоричен беше той.

Във връзка с информация за сгради в етап на изпълнение с протекли покриви министърът коментира, че има строители, които не са толкова опитни, допуснали са грешка, като са разкрили покрива в дъждовно време, но нанесените щети са за тяхна сметка, а не за програмата.

Имало и случаи на саниране на високи блокове, където изпълнители и кметове са били подведени със сертификата на материала, коментира още министърът.

„Не говорим за преопаковане. В координация с кмета и службите по пожарна безопасност до 10 дни ще намерим начин за обезопасяване на тези сгради, които не отговарят на изискванията на пожарната за клас „C“ след изпълнение на мерките по програмата“, информира министърът.

Община Бургас е първата в страната със започнати и вече реализирани проекти по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.  Средствата за образователна инфраструктура по линия на европейската солидарност са около 16,5 млн. лв. 

По статията работи: Надежда Бочева
Още по темата: България саниране

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Paradise и Serdika Center с най-слаби резултати в портфейла на собственика им в ЦИЕ