Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Пандемията сваля цените на едностайните и тристайните жилища под наем в София

Лек ръст се отчита при двустайните жилища, сочат данни на компания за недвижими имоти

Пандемията сваля цените на едностайните и тристайните жилища под наем в София

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предлагането на жилища под наем в София през второто и третото тримесечие на тази година е било по-засилено в сравнение със същия период на 2019 г. вследствие на коронавирусната пандемия, която е накарала голяма част от наемателите, работещи в големи компании, да напуснат квартирите си.

Те са решили, че няма смисъл да плащат наем в София, тъй като могат да работят от родния си дом и така се е стигнало до пренасищане на предлагането на апартаменти под наем. То е съвпаднало с период, в който активността на наемателите е била минимална, тъй като никой, който не е изпитвал сериозна нужда от търсене на ново жилище, не се е впускал в подобен тип сделка, пише компанията за недвижими имоти Primo+.

В същото време в стремежа си да задържат наемателите си голяма част от наемодателите са направили жест към тях и са намалили наема за определен период – до края на извънредното положение или да един до три месеца.
„Повишаването на предлагането на жилища под наем дава малка преднина на наемателите, които през последните години буквално нямаха избор от повече от два-три апартамента, отговарящи на техните критерии“, пише компанията.

Какво се случва с цените?

Средният наем на едностайните апартаменти в София през второто и третото тримесечие на 2020 г. е намалял до 520 лв. спрямо 545 лв. през същия период на миналата година. При двустайните апартаменти се наблюдава лек ръст, като средният наем достига 665 лв. през 2020 г. спрямо 658 лв. през същия период на 2019 г.

Още по темата
Цената на тристайните апартаменти е останала почти непроменена, като средният наем към момента е 820 лв. при 830 лв. през второто и третото тримесечие на 2019 г., сочат данните на Primo+.

Компанията отчита разлика в  типа на предпочитаните от наемателите апартаменти - докато през 2019 г. най-търсени са били едностайните жилища, през 2020 г. тристайните заемат по-висока позиция.

Леко разместване се наблюдава и при предпочитаните квартали - през 2019 г. класацията водят източните райони, а сега те отстъпват първото място на южните. Значителен фактор за промяната в предпочитанията на наемателите е пускането на третият лъч на метрото от „Хаджи Димитър“ до „Красно село“. Интересът на наемателите нараства към квартали като „Хаджи Димитър“ и „Сухата река“ благодарение на метрото.

Наемателите стават по-взискателни и към състоянието на имота – докато през миналите години жилищата са намирали наемател без особено значение в какво състояние са, тъй като търсещите не са имали избор, в момента остават заети само апартаменти, които са обзаведени с мебели и техника от среден или над средния клас.

Най-голям удар на наемния пазар понасят бизнес имотите, въпреки че част от големите компании задържат офис площите си, дори да не ги използват, но много по-малки бизнеси или са намалили драстично площта на офисите си, или са преминали изцяло на работа от вкъщи.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
4
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Сега заради отдалечената работа е нормално да има известен отлив, но само който е на зор ще даде под наем по-евтино апартамента си да му го направят на нищо. Ще мине и това време и винаги апартаментите около големите паркове особено Южния ще са атрактивни.

Да му мислят строителите в Обеля и други села какво ще правят. То хубаво ново строителство ама идеята е да живееш до парк, евентуално в центъра, а не на майната си. Какво като има метро? Обеля и Хаджи Димитър са си гета. За офисите ще е много трудно...на право не го виждам как ще се търсят офиси в близките години.
0
 
9
 
5
studioaa до: xapoznai
преди 4 месеца
Прав си като се завърти колелото пак и половината IT сектор мине на отдалечена заетост ще бъде огромен късмет ако наемите на офисите са повече 1-2 евро на квадрат месечно. Но това не е всичко много хора останат без работа и инфлацията се вдигне заради мерките никой няма да инвестира в имоти, а хората ще са заети да пестят пари, за да си платят храната, лекарствата и отоплението...
7
 
2
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
При тези пари, които се печатат, нулеви лихви и липса на опции къде да спестяваш работата е ясна. Наемите може и да падат тази година, но като се завърти колелото пак ще тръгнат нагоре.
1
 
10
 
3
преди 4 месеца
Никога не съм си представял даже в най-лошия възможен сценарии подобна меча ситуация на пазара на имоти у нас. Всичко сочи задълбочаване на спадовете и прерастването им в хронични и дългосрочни... Всичко е срещу пазара на имоти - и отдалечената заетост и липсата на икономическа сигурност т.е никой не иска да взема дългосрочен кредит както масовото напускане на големите градове на големи маси хора заради мерките срещу пандемията. Няма нито един подсектор, който да не изпитва спадове - нито офисите, нито жилищата, нито складовете, нито парцелите нито заведенията... В края 2021 най-вероятно ситуацията ще се *** в дългосрочен хроничен спад, който ще продължи десетилетия наред и повечето "инвеститори" днес няма да доживеят края на този тренд... В Япония има мечи пазар на имотиот 1990 насам - у нас като нищо до 2070 или дори 2100 да продължи.
1
 
11
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Хайде започна се.....

Още от България
Окончателно: Строителството на небостъргача "Златен век" продължава