IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на модерни офис площи в София нараства с 2% през първото полугодие

Очаква се до края на годината да влязат в експлоатация 151 хил. кв. м офис площи

15:31 | 21.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

През първата половина на 2018 г. предлагането на модерни офис площи клас А, Б и С в София се увеличава с 2% и достига  2 049 000 кв. м, сочи доклад на консултантската компания Colliers International.

Общият обем на сключените трансакции през първите шест месеца на годината достига 65 800 кв. м, като наемните нива се запазват на равнище от 13,5 евро на кв. м на месец за офис площи клас А и 10 евро за кв. м на месец за клас Б, сочат данните на консултантската компания.

Тя отбелязва, че утвърдените офис локации в районите около 7-11 км на бул. „Цариградско шосе“, Бизнес Парк София и кв. „Хладилника“ продължават своето разрастване, като остават предпочитани дестинации за основния двигател на пазара – аутсорсинг и IT сектора.

Отдаване на площи на етап „в строеж“ продължава да е типът трансакция с най-голям дял (35%) от реализираните сделки на пазара от второто полугодие на 2016 насам. Офиси Офиси

В централните райони не са регистрирани нови завършени сгради през изминалите шест месеца, а търсенето там се определя основно от сектор „Информационни технологии“ (73%). Наемните нива се запазват без промяна.

В широкия център Colliers отчита ръст на предлагането с 11%, който е формиран основно от завършването на FPI Business Hub и Мplaza. Двете сгради са почти изцяло отдадени. Почти по равно са разпределени като процентно отношение типовете сделки: експанзия (28%), отдаване на етап „в строеж“ (27%) и подновяване на договор (27%).

Търсенето в района се определя от секторите „Информационни технологии“ (48%), „Търговия“ (22%) и „Професионални услуги” (15%), а при наемните нива на офис площи клас А е регистриран лек ръст до 14 евро за кв. м на месец.  

Зона Периферия продължава да усвоява значителен дял от търсенето в столицата с 58% от всички транзакции на пазара.  Постигнат е лек ръст в предлагането на съществуващи офис площи, дължащ се основно на сградата GrafiX, която излиза на пазара на офис площи почти изцяло усвоена. Търсенето се движи от секторите “Информационни технологии“ (53%) и „Търговия“ (21%), а наемните нива се запазват.

Colliers съобщава, че 151 хил. кв. м се очаква да влязат в експлоатация до края на годината, като това няма да се отрази съществено на обема свободни площи клас А поради активното усвояване на проекти на етап „в строеж“. Брутно наетите площи на пазара през 2018 г. не се очаква да надминат рекордния обем от 2017 г., но все пак до края на годината се очаква да бъдат сключени няколко значителни сделки, отбелязва консултантската компания.

Районът около кв. “Хладилника“ ще продължи да се развива и разширява с изграждането на нови проекти, прогнозира Colliers. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още