IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus доставя първите два хеликоптера на Украйна от поръчка за 555 млн. евро

Хеликоптерите H225 Super Puma бяха представени на официална церемония на летище "Бориспил" с участието на украинския президент Петро Порошенко

19:30 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хеликоптер Super Puma. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хеликоптер Super Puma. Снимка: Ройтерс

В Украйна бяха доставени първите два хеликоптера за граждански цели, произведени от компанията Airbus. Договорът за над половин милиард евро е общо за 55 машини. 

Хеликоптерите H225 Super Puma бяха представени на официална церемония на летище "Бориспил" с участието на украинския президент Петро Порошенко и представители на европейския авиостроител.

"Това е необикновено събитие, доказателство за подобряването на материалните ресурси на нашата гранична охрана, нашите спасителни екипи и националната ни гвардия", заяви Порошенко.

Украйна сключи през юли договор с Airbus за купуване на 55 граждански хеликоптера за 555 милиона евро, 85% от които ще бъдат финансирани със заем от Франция и френски банки.

Вертолетите ще бъдат използвани за наблюдение на границите, за поддържане на реда и за спасителни операции.

"Ще служат преди всичко за спасителни мисии в планинските зони и в района на Азовско и Черно море, където, за съжаление, трябва да се готвим за всякакви инциденти", каза украинският президент.

На 25 ноември руската гранична охрана откри огън по три украински военни кораба и техните екипажи и ги плени. Инцидентът стана в Черно море, докато корабите са се опитвали да преминат през Керченския проток към Азовско море.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още