IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигрантите се превръщат в пешки в битката между ЕС и Беларус

Стотици бежанци, на които е обещано безопасно преминаване в ЕС от Беларус, остават блокирани

19:03 | 08.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Стотици мигранти, блокирани на границата на Беларус с Европейския съюз, се превръщат в пешки в ескалиращия конфликт между беларуския авторитарен лидер и Запада, пише Wall Street Journal.

От пролетта властите в Литва, Латвия и Полша съобщават за ръст на незаконни преминавания на границата от Беларус. Европейски представители обвиняват президента Александър Лукашенко, че използва мигранти, които са предимно от Близкия изток и Африка, за да оказва натиск на ЕС, като им позволява да влизат в страната му, след което ги изпраща до границата с блока.

Кризата ескалира през последните дни, след като мигрантите се озоваха в гора на границата между Беларус и Полша. Полските власти им забраняват да преминават на територията на Полша, а беларуското правителство блокира връщането им в беларуската столица Минск.

Сириецът Весам Гасват е блокиран в гората от една седмица. През последните два дни той почти нямал подслон, не разполагал с храна и вода. В сряда Гасват успял да премине границата в Полша и по-късно достигнал до Германия, разказва негов познат.

Лукашенко отрича да използва мигрантите като ответна реакция срещу ЕС, който наложи четири кръга от индивидуални и икономически санкции на него и на режима му от президентските избори миналия август.

През май беларуските власти приземиха принудително самолет на Ryanair, за да задържат беларуски опозиционен активист, който беше на борда. Те смазаха протести, призоваващи за отстраняването на Лукашенко от власт след изборите миналата година, на който той спечели убедително, но лидери на опозицията и представители на ЕС твърдят, че резултатите са фалшифицирани.

Лукашенко твърди, че Беларус има право да защити границите си и че ЕС не трябва да очаква помощ за извънредната ситуация с мигрантите.

„Вие започнахте хибридна война срещу нас, започнахте война на санкции срещу нас, нима искате да ви защитаваме тук? Няма да стане“, каза Лукашенко миналия месец.

Сега членове на Европейския парламент призовават за нови санкции срещу Минск след граничната криза. По-рано тази седмица парламентът в Беларус гласува замразяване на споразумението си с ЕС за връщане на мигранти, които са преминали незаконно границата.

„Сега Беларус показва, че Западът не трябва да се меси в беларуските работи“, казва Алексей Дзермант, анализатор в базирания в Минск Център за изследването и развитието на континенталната интеграция в Евразия.

През лятото Полша, Литва и Латвия обявиха извънредно положение заради притока на мигранти, изпратиха военни, полиция и гранични стражи по границата. ЕС изпрати гранични стражи и допълнителни представители на службата за предоставяне на убежище, за да помогнат на Латвия и Литва с пристигащите.

Представители на ЕС убеждават Ирак да замрази директните полети до Минск, въпреки че иракчаните пак могат да стигнат до Беларус през други страни и да получат входна виза при пристигането си в беларуската столица.

Реакцията на Полша към мигрантите е особено остра, като правозащитници твърдят, че Варшава отказва да обработва молби за предоставяне на убежище и ги връща в Беларус след задържането им. Беларуските власти обвиняват Полша и че връща мигранти към беларуската граница.

Данни на полските митници показват, че стотици хора опитва да пресекат полската граница всеки ден, като само в понеделник са направени 483 опита. От края на лятото шестима души са загинали след преминаване на полската граница, съобщава Марта Горжинска, адвокат по човешките права в организацията в подкрепа на бежанците Grupa Granica.

Смъртните случаи предизвикаха нарастващо безпокойство в Брюксел заради мерките, които Варшава използва за изгонване на мигрантите. През последните години блокът се безпокои все повече, че страни като Турция, Беларус и Русия може да използват въпроса, за да нанесат политически щети на блока.

Докато тече кризата, много мигранти споделят историите си на отчаяние. Балсам Абдул Сатар Халаф пътувал от Ирак за Беларус на 31 август с цел да стигне до Германия или Нидерландия, „само за да дишам чист въздух и да имам спокоен живот далеч от заплахи“, казва той.

Говорейки по телефона чрез преводач, бившият полицай и сунитски мюсюлманин от Багдад допълва, че напуснал Ирак, след като бил заплашен от шиитски милиции, които убили тримата му братя и го принудили да се разведе със съпругата си шиитска мюсюлманка.

55-годишният Халаф пътувал до Беларус с осемчленното си семейство, включително четирима внуци под 10-годишна възраст. Двама от синовете му вече били стигнали до Европа.

При пристигането си в Минск семейството наело апартамент за 40 долара на ден. Контрабандист в Полша обещал, че след  като преминат беларуската граница, ще ги чакат таксита, за да ги откарат до Германия, разказва Халаф.

Той платил на контрабандиста 12 хил. евро, но след като пристигнал в Минск, не могъл да се свърже с него по телефона, за да изпълни ангажиментите си за транспорта.

След две седмици семейството платило на редовно такси 600 долара, за да ги откара до границата на Беларус с Полша. То било отведено в район близо до гора, която преминало пеша почти за цял ден преди да стигне до границата, казва Халаф.

Те били посрещнати от военни, които първоначално обещали да помогнат на семейството да премине границата. Но военните, някои от които се представили като запасняци от руската армия, ги задържали. Руското министерство на отбраната не е отговорило на молбата за коментар.

„Биха ни с пръчки, взеха ни парите и казаха, че ще ни донесат храна, бебешко мляко и пелени, но излъгаха. Донесоха ни само кофа с мръсна вода“, разказва Халаф.

Семейството било задържано в гората над една седмица с около 200 други мигранти от Близкия изток и Африка. Децата плачели денонощно от глад, споделя Халаф. Семейството му дояждало остатъците от храна, изхвърлена в кофата за боклук от войниците.

Те избягали от зоната за задържане в сряда вечерта, като се промъкнали в гората от полската страна на границата, където контрабандист уредил кола да ги посрещне на няколко километра разстояние и да ги откара до Германия, на по-малко от осем часа с кола.

Семейството тичало километри през гората, но Халаф, който преди време получил сърдечен удар, не успял да издържи. Казал на семейството си да продължи без него, а той останал в полската гора.

В четвъртък дъщеря му се обадила, за да съобщи, че тя и семейството ѝ успели да стигнат до Германия. „Много се радвам за тях“, казва Халаф, докато се готви да продължи пътя си през гората до място, където се надява да го чака кола, за да се събере със семейството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още