IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африка създава икономическа зона за свободна търговия

Пред континента остават значителни предизвикателства, като лошите пътни и железопътни връзки, вътрешните безредици, граничната бюрокрация и корупцията

17:00 | 07.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на африканските страни се срещнаха днес, за да стартират континенталната зона за свободна търговия, която може да обедини 1,3 млрд. души, създавайки икономически блок с налични 3,4 трлн. долара, съобщава Ройтерс.

След четири години на преговори, през март бе постигнато споразумение за сформиране на 55-членния търговски блок, като инициативата отвори пътя за срещата на върха на Африканския съюз в Нигер, където присъстващите ще решат коя нация ще бъде домакин на седалището на търговската зона, когато бъде активирана зоната за свободна търговия. 

Лидерите се надяват, че Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA), най-голямата от създаването на Световната търговска организация (СТО) през 1994 г., ще спомогне за разгръщането на дългосрочния икономически потенциал на Африка чрез засилване на вътрешнорегионалната търговия, укрепване на веригите на доставки и споделянето на опит.

"Светът е насочил вниманието си към Африка", заяви египетският президент и председател на Африканския съюз Абдел Фатах ал-Сиси на церемонията по откриването на срещата.

AfCFTA „ще засили позицията ни за преговори на международната сцена. Това ще представлява важна стъпка“, допълни още египетският лидер.

Африка трябва да положи много усилия обаче, за да настигне световните икономики: нейната вътрешнорегионална търговия възлиза на едва 17% от износа през 2017 г. спрямо 59% в Азия и 69% в Европа.

Икономистите твърдят, че остават значителни предизвикателства, включително лоши пътни и железопътни връзки, големи области на безредици, прекомерна гранична бюрокрация и локална корупция, които възпрепятстват растежа и интеграцията.

Членовете на Африканския съюз се ангажираха да премахнат митата за повечето стоки, което ще увеличи търговията в региона с 15-25% в средносрочен план, но това ще се удвои, ако другите въпроси бъдат решени, сочат оценки на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още